ANNONS

Demonstrationer utan resultat

Medier har missuppfattat politikerna och lantbruksdemonstrationerna ute i Europa har misslyckats. Under senaste veckan har det framkommit att lantbrukarna fått gehör för sina krav, att politikerna backat och att demonstrationerna nu sätts på paus. Det är i stort sett helt fel. 

Det enda som stämmer i dessa artiklar är att lantbrukarna satt demonstrationerna på paus.
En stridsfråga har varit avskaffandet av subventionerad lantbruksdiesel. Men såväl Tysklands förbundskansler Olaf Schultz som Frankrikes president Emmanuel Macron står fast vid att dessa regler ska avskaffas.
Enligt Thor Gunnar Kofoed, vicechef Landbrug & Fødervarer, danska motsvarigheten till svenska LRF, är det enda dessa statsmän lovat är att sätta sig ner och diskutera med lantbruksorganisationerna.
I Frankrike är lantbrukare även motståndare till hårdare miljö- och klimatkrav. Det är naturligtvis inget som går att förhandla sig bort från genom demonstrationer. Hårdare miljö- och klimatkrav gäller framöver för alla invånare och företag, oavsett man vill eller inte. Mot det lär inga demonstrationer hjälpa.
Thor Gunnar Kofoed medverkade i en artikel i danska Effektiv Landbrug i dag, där han förklarade för danska lantbrukare att det inte är någon idé att demonstrera.
Även danska lantbrukare är upprörda över politiken och där handlar det framförallt om framtida CO2-avgifter som man ser som allvarliga kostnadsökningar.
I artikeln berättade han att demonstrationerna för det mesta irriterar övriga medborgare, som då får en mer avig inställning till lantbruket, samtidigt som det inte ger någon större effekt på politikerna.

Relaterade artiklar