ANNONS

Deutz-Fahr på gång med nya serier

Den italienska traktortillverkaren Same Deutz-Fahr ökar såväl tillverkning som resultat och till den 1 januari 2014 ska traktorserien vara komplett ända upp till 400 hästarsstrecket.

Just nu släpar Deutz-Fahr efter de andra fabrikaten när det gäller de allra största traktorerna. Med en motoreffekt på maximalt 195 kW (265 hk) har de en bit kvar till konkurrenterna som erbjuder konventionella traktorer ända upp till 295 kW (400 hk) i dag.
På Agritechnica i november 2011 lät man meddela att man arbetade med en traktor på 324 kW (440 hk).
I dag berättar Same Deutz-Fahrs vd Lodovico Bussolati att denna traktor kommer att vara klar och visas på Agritechnica 2013.
Det blir en konventionell traktor, det vill säga mindre hjul fram än bak och styrning på framhjulen. För att kunna överföra så mycket effekt kommer den att ha relativt stora framhjul, hjulvikter, optimal viktfördelning och steglös transmission. I den senare är det viktigt att det finns möjlighet att ha mekanisk drivning mellan motor och slutväxlar vid så många tillfällen som möjligt för minimala effektförluster.
Men även med den saknar Deutz-Fahr allt mellan 195 och 324 kW (265 och 440 hk).
– Vi behöver naturligtvis en serie 8 som täcker detta område och det kommer vi att ha klart till dess att avgaskrav steg IV börjar gälla, säger Lodovico Bussolati.
Det innebär att dessa ska komma på marknaden den 1 januari 2014.
Deutz-Fahr har precis presenterat sina nya traktorer i serie 6 och 7. Det är maskiner som erbjuder kunderna fyra typer av transmission; mekanisk, semipowershift, fullpowershift och steglös.
Gemensamt för de tre senare är att de kan köras i toppfart med reducerat varvtal och den steglösa klarar hela 60 km/h med reducerat varvtal.
Semipowershiften har speedmatching i powershiftdelen och den och fullpowershiften har automatläge.
Fram och back kan ställas in vad gäller hur snabbt traktorn ska byta färdriktning.
Deutz-Fahr har alltid haft moderna och bekväma hytter och den nya MaxiVision är inget undantag. I stället för ett hårt plastsäte för passageraren har denne nu ett stoppat säte att åka i. Höger armstöd är större och rymmer numera alla reglage. Längst fram i armstödet sitter en ny stor monitor i färg som följer ISOBUS-standard. I den gör man alla inställningar för traktorn men kan även manövrera redskapet, sköta autostyrning med GPS samt få bild från övervakningskamera.
Andra nyheter på 6- och 7-serien är en elektronisk handbroms som man aldrig behöver bekymra sig om. När man stannar traktorn aktiveras handbromsen automatiskt och när man börjar köra lossas den.
Traktorn har LED-lampor för bästa sikt i mörker och minimal energiförbrukning.
I dessa nya traktorer har Deutz-Fahr valt SCR-tekniken för avgasrening. Det innebär att det sitter en tank för AdBlue bredvid den ordinarie bränsletanken.
Jämfört med tidigare modeller har man mindre cylindervolym i förhållande till motoreffekten och i 6- och 7-serien är det fyra- eller sexcylindriga motorer.
Same Deutz-Fahr är största ägare till motorfabriken Deutz AG i Köln. Företaget som är noterat på börsen i Frankfurt ägs även till stor del av Volvo CE. För att inte vara allt för beroende av denna motorfabrik har Same Deutz-Fahr åter börjat tillverka helt egna motorer i sin huvudanläggning i Treviglio, Italien. Dessa går under namnet Same Deutz-Fahr och finns förutom i vissa modeller av Deutz-Fahr även i företagets andra fabrikat Same och Lamborghini.
Givetvis har de tre fabrikaten mycket gemensamt och anledningen till att man har samtliga är att var och en är stor på sin marknad. Same och Lamborghini är stora hemma i Italien och i Sydeuropa medan Deutz-Fahr går bra i Tyskland, central- och norra Europa. Den sistnämnda ska alltid vara företagets premiummodell och alla nya modeller lanseras alltid först som Deutz-Fahr.
För några år sedan visades en midjestyrd Deutz-Fahr med åtta hjul. I och med det nya projektet med en konventionell traktor med 324 kW (440 hk) läggs denna jättetraktor i malpåse.
Same Deutz-Fahr gjorde ett bra resultat år 2011. Omsättningen blev 1,11 miljarder euro och vinsten 30,3 miljoner euro. Antalet anställda är 2 961, en ökning med 11 procent från 2011.
Prognosen för 2012 är en ytterligare förbättring och antalet tillverkade traktorer tror man slutar på 27 900 stycken. Det är visserligen endast några hundra mer än 2011, men då de man säljer i dag är såväl större som mer tekniskt avancerade, är det en ökning i pengar räknat.
Man tillverkar även tröskor i den egna fabriken i Zupanja, Kroatien. I fjol tillverkades det 475 Deutz-Fahrtröskor och i år är prognosen 530.
Man har tagit fram en egen rotortröska som visats upp på mässor men den ligger man just nu lågt med.
– Vi tror att det går att utveckla de konventionella skakartröskorna mycket mer och satsar helt på dem, säger Lodovico Bussolati.
Same Deutz-Fahr har investerat mycket den senaste tiden. Nyligen öppnade man en monteringsfabrik utanför Moskva i Ryssland och man har precis tagit i drift en egen traktorfabrik i Kina. Den ligger i Shandong Changlin och har en kapacitet om 40 000 traktorer per år med 1 500 anställda i tvåskift. Naturligtvis är det enkla modeller man tillverkar där.
Vid sin traktorfabrik i Lauingen, Tyskland har man investerat 53 miljoner euro i ett nytt forsknings- och utvecklingscenter som ska stå klart senast år 2015.

Så här kan den se ut, Deutz-Fahrs 440 hästars traktor, när den kommer att visas på riktigt 2013.

Från vänster, Same Deutz-Fahrs vd Lodovico Bussolati följd av chefen på traktorfabriken i Lauingen, Tyskland Rainer Morgenstein och längst till höger Stephan Bissinger, produktchef traktorer på Same Deutz-Fahr.

Relaterade artiklar