ANNONS

Ekobot och Väderstad inleder samarbete

Svenska Ekobot och Väderstad inleder ett samarbete med syfte att utveckla ett system för att i realtid utvärdera insatsen av en såmaskin med hjälp av visionteknik och artificiell intelligens (AI).

Väderstad är en världsledande tillverkare av lantbruksmaskiner inom såteknik och jordbearbetning och där sådd sker med hög hastighet och precision.
Ekobot utvecklar robotteknik som autonomt rensar ogräs i radsådda grönsaker. Den centrala tekniken består av ett visionsystem som med hjälp av AI effektivt skiljer på gröda och ogräs samt samlar in stora mängder data.

Väderstad är intresserade av att använda Ekobots vision- och AI-system för att utvärdera insatsen av en såmaskin och har därför valt att inleda ett samarbete.
– Det här samarbetet är ett bevis på att vår kunskap inom visionteknik och AI ligger i den absoluta tekniska framkanten. Vår kunskap och teknik kan användas på många sätt för att förbättra befintliga lösningar för lantbruket i syfte att optimera insatserna i fält, säger Tomas Täuber, CTO Ekobot.
Samarbetet är en följd av en pitchdag som genomfördes i september 2023 arrangerad av IndX som är en global innovationsarena inom Linköping Science Park.
– Vi ser med tillförsikt fram emot resultatet från detta inledande projekt. Det finns en stor potential i att använda modern teknik för att ytterligare förbättra våra världsledande maskiner, säger Johan von Mecklenburg, Senior Vice President Research & Development på Väderstad.
Projektet startar nu och ska vara genomfört till september 2024.

Relaterade artiklar