ANNONS

Elmia medverkar till säkrare lantbruk

Informationssatsning på Elmia Lantbruk Maskin & Fält ska ge säkrare lantbruk
Lantbruket är den mest olycksdrabbade sektorn i Sverige. Därför gör Elmia och Säkert Bondförnuft en gemensam informationssatsning under mässan Elmia Lantbruk Maskin & Fält i höst. Fokus läggs på säkerhetsriskerna vid arbete med maskiner. Man satsar också på att nå ut till elever på naturbruksgymnasier.
– På några sekunder kan livet förändras totalt. Att lära sig tänka på säkerheten redan som ung är viktigt för att minska antalet olyckor, säger programansvarig Maria Lindsäth, Elmia.
Siffror visar att 10-15 personer dör i olyckor inom jord- och skogsbruket varje år. Till det ska läggas alla 2000-3000 som skadas och behöver uppsöka vård.
– Vi inom lantbruket måste bli proffsiga även på arbetsmiljöfrågor, anser Anders Danielson, projektledare för informationssatsningen Säkert Bondförnuft, som arbetar för att halvera olyckorna till 2013.
Satsningen under Elmia Lantbruk Maskin & Fält 20-23 oktober innebär att besökarna får möjlighet att ta del av ett tiotal konkreta lösningar för förbättrad säkerhet.  Genom att besöka säkerhetsstationer som är utspridda i mässhallarna får besökarna både information och se produktnyheter inom området . Det kan röra sig om avancerade lantbruksmaskiner där man tänkt till kring säkerheten, men även om enkel och billig skyddsutrustning som alla borde ha hemma.
– Men satsningen handlar inte enbart om maskiner och utrustning, utan också om tjänster som till exempel försäkringar. Vi vill ta ett helhetsgrepp om säkerhetsfrågor och framförallt jobba med en attitydförändring, säger Maria Lindsäth.
På onsdagen den 20 oktober bjuds elever från landets naturbruksgymnasier in till mässan. De erbjuds då ett speciellt program på temat Säkerhet i Lantbruket. Eleverna kommer bland annat få lyssna på Göran Andersson, lantbrukaren som förlorade sitt ben i en skördetröska. De får även möta maskinföretag som aktivt jobbat med säkerhetsfrågorna.
– Vi har sedan tidigare ett nära samarbete med naturbruksskolorna. Killarna och tjejerna är nästa generations lantbrukare och därför viktiga att nå, säger Anders Danielson.

Relaterade artiklar