ANNONS

Elmia planerar för nytt rekord

Den 19–22 oktober arrangeras Sveriges största mötesplats för lantbrukare. Elmia Lantbruk Djur & Inomgård 2011 bjuder på ett bredare utbud än någonsin tidigare.
– Vi fyller alla hallarna på Elmia. Dessutom sätter vi upp en extra tälthall på 4000 kvadratmeter för alla mjölk- och köttdjur, berättar Maria Lindsäth, projektledare för mässan.
I år är det femtio år sedan den allra första jordbruksmässan hölls i Elmias regi. Under årens lopp har mässan utvecklats i takt med jordbruket, och när Elmia Lantbruk Djur & Inomgård arrangeras i oktober, kan besökaren räkna med flera nya ingredienser. Ett exempel är satsningen på hästföretagande, som är ny för året.
– Mässan ska vara en avspegling av branschen. Många jordbrukare har idag flera ben att stå på, därför är det viktigt att vi har ett brett utbud. Fokus är ”lönsamt lantbruk”, där vi vill ge idéer till nya intäktskällor. Hästföretagande är en del i detta, liksom entreprenadverksamhet och energiproduktion, säger Maria Lindsäth.
Självklart blir det också levande djur. Som traditionen bjuder blir det SM i fårklippning. Dessutom kommer närmare 300 mjölk- och köttdjur att delta i en riksutställning. En extra tälthall på 4 000 kvadratmeter byggs upp för att husera djuren under mässan. På så sätt ges extra plats inne i mässhallarna, där de tidigare har stått. Intresset från branschen är stort och varenda kvadratmeter kommer att behövas inne i hallarna. Inte minst med tanke på att mässan går parallellt med Elmia Närproducerat, en mötesplats för verksamma inom livsmedel och landsbygdsturism.
– Mässorna går hand i hand. Mat och gårdsturism är centrala frågor för många lantbrukare, oavsett om man sysslar med det småskaliga eller det storskaliga jordbruket.
Senast Elmia Lantbruk Djur & Inomgård arrangerades var 2008. I sista stund ställdes djurutställningarna in på grund av blåtungeutbrott i Sverige. Trots det gästades mässan av så många som 21 000 besökare. I år räknar Elmia med än större publiktryck.
– En undersökning från den senaste mässan visar att återbesöksintresset var stort. Hela 87 procent sa redan då att de ville tillbaka. Det, i kombination med att konjunkturen har vänt, gör att vi väntar oss ett par tusen besökare till, säger Maria Lindsäth.
NilehnTeknik har naturligtivs bokat monter på Elmia Lantbruk Djur & Inomgård och vi ser fram emot att träffa våra läsare och annonsörer på mässan.

Relaterade artiklar