ANNONS

Elstödet välkommet men räddar inte vintertomaterna

Regeringens elstöds-paket är välkommet både för lantbrukare och livsmedelsindustrin i södra Sverige. 55 miljarder går ut till företag och privatpersoner. Men vi får ändå inga svenska vintertomater, de hade behövt planteras för två månader sedan.

Hos Alfred Pedersen & Son, Sveriges största tomatodlare, som brukar odla tomater under vintern är elstödet välkommet men det innebär inte att vi får svenska tomater i vinter.
– Vinterodlingen, vilket är två hektar med belysning, brukar vi plantera i september och börja skörda i november när alla andra slutar med sommartomater. Men den blir inte av, det är för sent. Man måste planera i förväg. Det är inte bara att trycka på knappen och börja odla, säger platschef Mindaugas Krasauskas

För tomatodlingen i Trelleborg blir det istället intressant att se vad som kommer att gälla för vintern 2023.
– Vad kommer elen att kosta, vad får vi kompenserat? Om man vill plantera i vecka 39 beställer vi fröer redan i maj månad. Beställer vi plantorna idag kan vi plantera i januari i alla fall, säger Mindaugas Krasauskas.

Han understryker dock att elstödet är till stor hjälp. Dels för året som gått och även om de inte odlar tomater i vinter så har de höga elkostnader.
– Vår elförbrukning är rätt så hög även om vi inte producerar under vintern. Det är jättepositivt för oss, säger han.

Även LRF ställer sig positiva till regeringens stödpaket. Lars-Erik Lundkvist, näringspolitisk rådgivare hos LRF säger i ett pressmeddelande att:
– Det är bra att Svenska Kraftnät kommer med ett konkret förslag som avlastar de som drabbats hårdast av elpriserna fram till oktober 2022. Men det stillar inte oron över vinterns verksamhet.
– Naturligtvis finns det kvar en stor oro för höga elpriser även under kommande vintermånader för företagare i jordbruket och växthusnäringen. Det är därför viktigt att nära följa utvecklingen och ha en beredskap för ytterligare åtgärder. Vi räknar även med att regeringen och berörda myndigheter tar fram ett system som leder till snabb utbetalning av pengarna. Det är viktigt för att vi ska säkra den svenska livsmedelsproduktionen under vinterhalvåret, säger han.

Relaterade artiklar