ANNONS

Enad politisk front om elpriser

Riksdagspolitiker från Skåne står nu enade i frågan om att få ner de höga elpriserna i elområde 4 vilket slår hårt både mot jordbruket och livsmedelsindustrin i regionen.

Politikerna träffades hos landshövding Anneli Hulthén i Skåne.

Vi har tidigare berättat om det upprop som initierats av Livsmedelsakademien där den skånska livsmedelsindustrin förklarade hur de höga elpriserna slår mot deras produktion och hur det i slutändan kommer att slå mot samtliga svenska konsumenter.

I ett pressmeddelande från mötet säger Nils Karlsson (S) att den skånska matproduktionen har stor nationell betydelse.

– Jag kommer att driva på för en stabil situation med låga elpriser. Det är bra att göra gemensam sak för att öka trycket på regeringen. Vi behöver besked omgående, säger han.

Livsmedelsakademien framhåller att livsmedelsnäringen är en basnäring i Skåne, men också en nationell angelägenhet. Här finns hälften av all svensk livsmedelsproduktion. Siffran för södra Sverige är 90 procent, det vill säga elprisområde 4 respektive 3. Därför kommer också landshövding Anneli Hulthén fortsätta hålla kontakten i frågan med övriga län som också drabbas hårt av höga elpriser.Situationen är allvarlig. Prisökningarna på mat är redan över 10 procent hittills i år, och detta är bara början. Ytterligare höjningar kommer synas i butikernas mathyllor inom kort, och den stundande vinterns förväntade höga energipriser kommer göra matpriserna än högre först till våren.

Relaterade artiklar