ANNONS

Enklare djupinställning ger kostnadseffektivare kultivator från Horsch


Igår visades Horsch nya kultivator Terrano GX för lantbrukspressen. Det är en utveckling av den redan kända Terrano FM. Kultivatorn består precis som tidigare av stela pinnar med fjäderbelastad stensäkring, utjämnande tallrikar följt av en återpackningsenhet. Redskapet kommer i 4, 5 och 6 meters utförande och kunden väljer mellan 3 eller 4 axlar med pinnar. Pinnarna just är tredje generationen Horsch TerraGrip med 550kg utlösningskraft.


Terrano GX har genomgått en rad förändringar om man ser till dess syskon. Djupinställningen är bland de enklaste i branschen med hydrauliskt justerbara hjul i kultivatorns front, vilka är kopplade med två stag bak till packvälten som håller djupet på maskinens bakre halva. Ändrar man djupet fram ändras det bak automatiskt och detta innebär att man på Horsch faktiskt kunnat plocka bort flera hydraulkolvar som kan ses på Terrano-syskonen. Detta gör att man faktiskt bör kunna förvänta sig en maskin som faktiskt är billigare än den tidigare Terrano FM, som efterhand kommer att fasas ut.


Ser man till återpackningen lanserades det en ny vältkombination med en tung stålvält följt av en vält med böjda plattjärn. Kombinationen ger både en djupare och en grundare återpackning på samma gång. Horsch har även en speciell vältenhet för våta förhållanden eller så kallad vinterkultivering. Denna har väldigt liten bäryta för att inte trycka ihop jorden på hela arbetsbredden. Bakgrunden till att man ändå har en vält är för att kultivatorn går betydligt jämnare om den bär på en vält i stället för hjul, hävdar Horsch.

För att hjälpa traktorn som drar har nya Terrano även integrerad viktöverföring med 1 200 kg. Denna aktiveras genom att man försätter den vanliga lyftanordningen på kultivatorn i flytläge och funktionen saknar helt extra kolvar eller annan kostsam utrustning.

Relaterade artiklar