ANNONS

Ett steg närmre autonoma traktorer i fält

Det finns i dag ett antal tillverkare av självkörande traktorer för lantbruket, men ingen som kan använda dem inom EU. Anledningen är regelverket som inte är anpassat för tekniken och som medför att en autonom lantbruksmaskin ska arbeta inom ett inhägnat område.

De fältrobotar som kör i fält i dag rör sig sannolikt inom en gråzon och tillåts köra ensamma i fält då de inte är så stora som en konventionell traktor.
Men för att skynda på utvecklingen och se till så att autonoma lantbrukstraktorer blir tillräckligt säkra har det startats ett projekt i Danmark.
Det är den multinationella lantbruksmaskintillverkaren Agco, som bland annat har varumärket Massey Ferguson, som tillsammans med danska verksamheter och med 16 miljoner danska kronor från Innovationsfonden under 3,5 år ska undersöka hur autonoma lantbruksmaskiner kan bli säkra. De inblandade verksamheterna är bland annat DTU, Teknologiskt Institut, Agco, Conpleks Innovation och Agrirobot. Projektet leds av företaget Maybe Robotics och har en totalt budget på 24 miljoner danska kronor.

Relaterade artiklar