ANNONS

EU importerar spannmål från Ryssland

Medlemmar i det ukrainska jordbruksrådet tog med sig jordbruksmaskiner från Ukraina, som förstörts av rysarna, till gränsövergången Krakivets-Korczowa så att polska demonstranter kunde se konsekvenserna av Rysslands krig i Ukraina med egna ögon.

Polska lantbrukare är missnöjda med billig spannmål som kommer in från Ukraina och som därmed pressar spannmålspriset i EU och framförallt i regionerna nära Ukraina, som exempelvis Polen.
Men enligt det ukrainska jordbruksrådet är det ett stort bekymmer för alla parter att polska lantbrukare demonstrerar och blockerar gränsövergångar och en av anledningarna till att förstörda maskiner nu fraktats dit för att påminna polska lantbrukare om allvaret i situationen.

– Vårt mål är att visa våra polska kollegor de omständigheter under vilka vi har arbetat i två år. Maskinerna från våra bönder, som vi hämtade från olika regioner i Ukraina, förstördes av de ryska inkräktarna. De sprängdes i ukrainska fält, besköts av artilleri och brändes av ockupanterna. Bakom varje skördetröska eller traktor finns en tragisk historia om gården, ibland med mänskliga förluster. Vi betalar ett mycket högt pris för varje korn, kommenterar Andriy Dykun, chef för det ukrainska jordbruksrådet.

Under de två åren av krig uppgår den totala kostnaden för förstörda jordbruksmaskiner till 5,8 miljarder dollar. Cirka 181 000 enheter av jordbruksmaskiner och utrustning har delvis eller helt skadats. Enligt de senaste uppskattningarna från Världsbanken har de totala förlusterna och skadorna för den ukrainska jordbrukssektorn under de två åren av krig ökat till 80 miljarder dollar. Detta är utöver de dagliga förlusterna som orsakas av blockaden av den ukrainsk-polska gränsen.

Enligt medlemmarna i UAC bör polska kollegor överväga fakta, inte rysk propaganda, eftersom Polen förlorar mer än Ukraina på gränsblockaden. Enbart under det första krigsåret nådde de polska exporterna till Ukraina nästan 10 miljarder dollar för första gången, och år 2023 uppgick de till 6,6 miljarder dollar. Dessa resultat är betydligt större än Ukrainas export till Polen. Men på grund av blockaden av gränsen förlorar båda länderna nu miljontals dollar, vilket är kritiskt för överlevnaden för små och medelstora bönder i Ukraina, som utgör 65 procent av hela jordbrukssektorn.

– Vi förstår att situationen för polska bönder är svår, men det är inte Ukrainas fel. Det är en överproduktion av spannmål på världsmarknaden. Bara i EU är överskottet av vete 36 miljoner ton, och sedan förra årets skörd har priset sjunkit med 25 procent. Detta förvärras av en enorm överproduktion i Ryssland. Enligt uppskattningarna från polska kollegor ökade de ryska spannmålsexporterna till Europa med 23 procent per månad under andra halvåret av 2023, medan de ukrainska spannmålsexporterna minskade med 13 procent, säger chefen för UAC.

Lantbruksprodukter är undantagna embargot mot Ryssland och kan därmed köpas där och importeras till länder i Europa. Det kan vara frestande för europeiska kvarnar och foderfabriker då rysk spannmål är betydligt billigare än europeisk. Lettland är det enda land i EU som stoppat all import av spannmål från Ryssland, och det skedde så sent som i förra veckan.

Ukrainska bönder betonar att deras polska kollegor inte inser att om Ukraina förlorar kriget, kommer Polen att hotas av rysk aggression, och då kommer europeiska bönder inte tänka så mycket på spannmålspriser utan på hur de ska rädda sin mark och maskiner.

Medlemmarna i UAC uppmanar sina polska kollegor att engagera sig i en demokratisk dialog och enighet för seger. Aggressiva politiska slagord framkallade av angriparlandet bör inte stå i vägen för våra gemensamma europeiska värderingar och steg mot en förenad europeisk gemenskap.

Relaterade artiklar