ANNONS

EU:s grisköttsexport under press

För fjolårets första 11 månader har exporten av griskött minskat med 18 procent. Under perioden exporterade EU 3,8 miljoner ton griskött ut i världen.

Det är framförallt minskade inköp från Kina som påverkar. Kina har minskat sin import av griskött med 42 procent på ett år.
Men det finns andra marknader som drar. Australien, Japan, Filippinerna och Sydkorea har ökat sin import av griskött från EU under det senaste året.
Danmark och Spanien är de länder inom EU som påverkats mycket medan Nederländerna endast minskat sin export av griskött med 5 procent under fjolåret.
I botten ligger Tyskland som till följd av afrikansk svinpest har fått se sin export av griskött kraftigt reducerad. Tyskland minskade sin export av griskött med hela 34 procent i fjol.
I Tyskland är det ändå balans mellan utbud och efterfrågan då grisproduktionen i landet minskat kraftigt. Tyska slakterier håller i sina priser för slaktgrisar medan priset fallit rejält i exempelvis Danmark den senaste tiden. Även en del svenska slakterier har sänkt priset på slaktgris lite under januari.
Även i USA faller priset på slaktsvin just nu.

Relaterade artiklar