ANNONS

Exaktare med maskinstyrning

Jönssons Sydgräv är Trelleborgs största entreprenadfirma, och efter sammanslagningen med VA-gruppen och Månssons Entreprenad har de över 80 anställda i Skåne.

– Vi arbetar som ett företag och gör allt från stora VA-jobb till husgrunder och lekplatser, berättar Fredrik Petersson, maskinstyrningsansvarig på Jönssons Sydgräv.
I och med att VA-gruppen kom in sommaren 2012 så arbetar företaget i större delen av Skåne. De har haft många duktiga anläggare, och många duktiga maskinister vilket kompletterar varandra bra.
Successivt håller Jönssons Sydgräv på att uppgradera sin maskinstyrning, och snart kommer de ha sju GPS-utrustade grävmaskiner, fyra enkel- och tre dubbel-GPS. Jönssons Sydgräv har totalt 16 maskiner som regelbundet kör med maskinstyrning i någon form.
– Vi siktar på att ligga i framkant när det gäller maskinstyrning och kompetens överlag, all personal ska ha rätt utbildning då de är vår viktigaste tillgång. Fördelarna med maskinstyrning är flera. På ett stort tryckavloppsjobb med 13 kilometer grävning, som är aktuellt just nu, kan maskinisterna själva göra inmätningen och då slipper en man att springa runt och mäta in alla stakkäppar som man gjorde förr i tiden.
– Innan detta jobbet färdigställde vi en konstgräsplan där vi gjorde allt i terrängmodeller och sedan var det bara för maskinisterna att tuta och köra.
 Målsättningen för Jönssons Sydgräv är att jobba med maskinstyrning på alla sina jobb.
– När vi kör med maskinstyrning är maskinisterna nöjdare. De känner sig mer oberoende och behöver inte vänta på utsättarna och vi får ett bättre flyt på projekten, säger Fredrik Petersson.

Relaterade artiklar