ANNONS

Fältdatan blir flyttbar

Representanter från de numera samarbetande lantbruksmaskintillverkarna och 365FarmNet.

Under hösten har vi skrivit om ett samarbete mellan Claas, John Deere och webbportalen 365FarmNet. Bakgrunden till detta samarbete är att dessa två maskintillverkare accepterat att maskinparkerna runt om i världen är brokiga och att dagens och framtidens lantbruk kommer handla ännu mer om att ta tillvara på den information som moderna maskiner samlar ihop under olika arbeten. I somras blev CNH kontaktade om att få vara en del i samarbetet och det var en chans de inte ville missa. De hade själva funderat i samma banor om maskinparkerna på gårdar och maskinstationer, men kom snabbt fram till att det var smartare att ansluta sig till ett befintligt samarbete än att utveckla en egen plattform.

På Agritechnica hölls en gemensam presskonferens i ämnet och vikten av att man faktiskt tar tillvara på den data som samlas in på gårdarna. Det handlar om att snabbt kunna skapa ordning mellan all information som olika redskap lagrat och det görs enklast genom att informationen samlas på ett och samma ställe. Med samarbetet mellan de tre maskintillverkarna och 365FarmNet innebär det att kunden själv kan välja vilket management-program som man önskar använda. Oavsett om man kör med en maskin från Claas, John Deere, Case, New Holland eller Steyr, så ska man kunna ta tillvara på maskinens fältdata. Har man exempelvis en John Deere-tröska som är uppkopplad till märkets telemetritjänst MyJohnDeere, så kan man därifrån

När maskinstationen avslutat skördearbetet, kommer kunden kunna importera skördekartor till sitt eget management-program.

exportera sina filer till 365FarmNet. Sedan kan man sedan ladda ner filerna därifrån till ett annat management-program som man själv förespråkar på sin gård eller så kan maskinstationens kund, som kanske själv normalt samlar sin data i Claas telemetritjänst, ladda ner informationen till sitt eget program.

I dagsläget handlar det om ren information, såsom bränsle- och tidsåtgång eller skördekartor, men det är inte otänkbart att även exempelvis fältgränser och autostyrningslinjer kommer att kunna exporteras mellan olika fabrikat inom en snar framtid. Det menar i alla fall Claas-representanter på Swedish Agro Machinery.

Från 365FarmNet och de tre samarbetande maskintillverkarna trycker man hårt på värdet av att kunna samla data. Med en allt mer kritiskt tänkande slutkonsument, är transparens det absolut bästa sättet att motivera till köp av en viss produkt eller driftsinriktning.

För att ytterligare kunna snabba på utvecklingen av lokalanpassade insatser, blir möjligheten att kunna dela sin information och få prognosverktyg mycket viktig. Lantbrukaren äger själv sin data och väljer med vilka som man eventuellt vill dela den med. Att inte dela med sig av sin information är dumt, menar de fyra aktörerna. Värdet av informationen är inte linjär, utan ökar i kvadrat, vilket gör utväxlingen på relativt liten extra mängd information väldigt användbar.

Det loggas gott om information vid modern lantbruksdrift.

 

Relaterade artiklar