ANNONS

Färre kineser kan stöpa om världsmarknaden

För första gången sedan 1961 har Kina en krympande befolkning. Att det hände just nu förklaras delvis av Covid 19-pandemin men experter menar att det är början på en period av negativ befolkningsutveckling. Detta kan få betydande effekter för världens jordbruksmarknad då Kina är världens största köpare.

I slutet av 2022 bodde det 1 411 750 000 människor i Kina. Det är 850 000 färre än vid samma period 2021.

Inte sedan 1961 har landet skådat en minskande befolkning, detta trots att myndigheterna under många år jobbade med sin Ettbarnspolitik. Den praktiserades mellan 1979 och 2015 med syfte att hålla tillbaka befolkningsutvecklingen i landet. Trots den så har landets befolkning ökat stadigt.

Kina köper idag oerhörda mängder jordbruksprodukter från hela världen. Enligt Agweb.com importerade kinesiska staten jordbruksprodukter för 193,5 miljarder dollar under år 2020.

Brasilien är det land som exporterar allra mest till Kina och står för 22 procent av importen.

En betydande del av den kakan hamnade hos de amerikanska lantbrukarna.

Kina handlade för 26 miljarder dollar av USA vilket gör Kina till exportland nummer ett för amerikanerna. För flera jordbruksprodukter är Kina det land som köper mest.

USA:s största exportvaror är sojabönor, majs, durra, fläskkött och nötkött. För samtliga så är Kina den största köparen.

Skulle den kinesiska befolkningen krympa så minskar också behovet av att importera jordbruksprodukter. Då behöver stora mängder spannmål att hitta andra köpare på världsmarknaden. Kanske blir det Indien vars befolkning växer och spås gå om Kina de kommande åren.

 

 

Relaterade artiklar