ANNONS

Färre nya företag

Kräftgången för svenska företagsstarter har närmast exploderat den senaste månaden, visar ny statistik från Bolagsverket som Visma Spcs analyserat. Raset i september var nära 25 procent jämfört med samma månad i fjol.

– Tvärniten är djupt oroväckande, eftersom fyra av fem nya jobb skapas i små och medelstora företag. För att fler ska våga förvandla sin passion till en företagsidé måste den tillträdande regeringen omedelbart ta tag i att stärka trygghetssystemen för företagare, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.

Under september månad startades 6 779 företag i Sverige, enligt Bolagsverkets statistik som Visma Spcs har analyserat. Det är ett tapp på hela 25 procent jämfört med samma månad i fjol, då 9 026 nya företag startades.

Därmed har den negativa trend som i praktiken följde på Rysslands invasion av Ukraina accelererat. Sett till årets första nio månader är nedgången omkring 3,5 procent jämfört med motsvarande period i fjol. I bakgrunden finns de kraftiga räntehöjningarna och höga priser på energi och drivmedel som drabbar många småföretagare.

– Småföretagen är landets ryggrad och bidrar med var tredje skattekrona till kommunerna. För att trygga sysselsättningen och välfärden måste regeringen ta till extraordinära åtgärder så att fler vågar starta egna företag, säger Boo Gunnarson.

Värst är situationen i Jämtlands län: Raset är mer än 50 procent jämfört med samma månad i fjol, alltså mer än en halvering. Därefter följer Jönköpings län med ett tapp på 37 procent och Västerbotten som backar 34 procent. Det enda län som visar positiva siffror är Norrbotten, där antalet nya företag i september var tre procent fler än under samma månad i fjol.

– Det är allvar nu. Vi vet att kriser också kan skapa nya möjligheter för kreativa entreprenörer – den kraften måste Sverige ta vara på för att vända utvecklingen, säger Boo Gunnarson. I Sverige finns omkring en miljon företag registrerade hos Bolagsverket, varav merparten är små bolag med upp till nio anställda. Samtidigt visar en Sifoundersökning att så många som var tredje svensk, 33 procent, drömmer om att bli egen företagare.

Relaterade artiklar