ANNONS

Fasta körspår utan GPS

Det går att bedriva växtodlingen med fasta körspår utan att investera i autostyrning med GPS. Det konstaterar den danska lantbrukaren Hartwig Callsen. Han tillämpar reducerad bearbetning och har ställt undan plogen sedan flera år. De fasta körspåren ligger med 24 meters mellanrum och används för att köra med flytgödselspridaren, gödningsspridaren och växtskyddssprutan. Jordbearbetningen sker med pinnar och tallrikar emellan körspåren. Där körspåren ligger gör man endast en grund bearbetning för att få loss lite jord att jämna ut spåren med. I annat fall blir spåren djupa och ojämna efter hand som åren går.
Såmaskinen körs 20–30 grader snett mot körspår och jordbearbetningen. Detta för att den bearbetande såmaskinen ska jämna ut gamla körspår så att hela fältet blir jämnt. Riktningen ändras några grader varje år så att spannmålen aldrig följer i samma spår. Såmaskinen lägger således inga körspår.
Enligt Hartwig Callsen är det lätt att finna de permanenta körspåren trots att dessa ligger i vinkel mot sådragen. Eftersom de ligger på samma plats år efter år syns det i grödan. Därför behövs ingen GPS och autostyrning enligt honom.
Hartwig Calsen anser inte heller att han behöver följa fasta körspår när han jordbearbetar och sår eftersom han kör med en lätt traktor, 4,7 ton och en såmaskin som bär på hela arbetsbredden. Likaså kör han inte förrän jorden är riktigt torr.
AGR-21

Relaterade artiklar