ANNONS

Fem guld- och 28 silvermedaljer

Tyska DLG, arrangören bakom den internationella lantbruksmaskinutställningen Agritechnica har nu utsett medaljerna till årets utställning. Det är totalt 5 produkter som tilldelas guldmedalj och 28 som får silvermedalj av de dryga 300 innovationer som anmälts och som kommer att ställa ut på mässan.
Bland guldmedaljerna återfinns Claas Auto Fill, en utrustning som med hjälp av en 3-D kamera håller koll på hur följevagnen vid exakthacken fylls och automatsikt styr struten rätt. På så sätt kan föraren av såväl vagnen som hacken koncentrera sig på att köra framåt.
Även New Holland fick guldmedalj för exakt samma produkt.
En andra guldmedalj till Claas tilldelades för Cemos. Det är en automatik för alla tröskinställningar vilket innebär att det går snabbt att byta gröda och att alltid tröska med max kapacitet. Cemos analyserer kontinuerligt tröskförhållanden och ändrar inställningar efter hand.
Den fjärde guldmedaljen gick till flera tillverkare. Det är Amazone, Grimme, Krone, Kuhn, Lemken och Rauch som tillsammans tagit fram ett ISOBUS-system för att enklare kunna använda maskinerna med vilken traktor som helst som följer ISOBUS-standard.
Även John Deere har ett system som automatiskt ser till så att exakthacken fyller följevagnen perfekt, men fick ingen medalj på Agritechnica för det. I stället fick John Deere en guldmedalj för sitt elektroniska styrsystem. I stället för att som i dag, låta rattstången mekaniskt styra hydraulventiler för servostyrningen, påverkar rattens rörelser en elektronikbox som sedan överför styrsignalerna elektroniskt via en kabel. John Deere kallar det Active Command Steering och systemet har en inbyggd funktion som ger rörelser tillbaka i ratten så att föraren känner av hur traktorns hjul vill röra sig.
Medlajerna bekräftar det vi redan skrivit här på www.nilehnteknik.se nämligen att det är elektronik och precisionslantbruk som gäller på årets Agritechnica och även många av silvermedaljerna har gått till den typen av system.
Men DLG har även uppmärksammat några fältmaskiner och en traktor.
En silvermedalj delades ut till vitryska Belarus. Det är Belarus 3023, en traktor med både diesel- och elmotor och med en effekt på 220 kW (300 hk). Traktorn har modern teknik enligt DLG och bra effektivitet. En elmotor driver frontkraftuttaget och traktorn kan leverera upp till 172 kW som elektricitet för drivning av externa maskiner.
Bland silvermedaljerna till fältmaskiner kan nämnas Lemkens nya trepunktsfäste där föraren kopplar till maskinen på avstånd och därmed har gått om plats för att koppla kablar och hydraulslangar för att därefter backa närmre redskapet som då låses i “rätt” läge. Agri_Gold

Relaterade artiklar