ANNONS

Festen är över – men det vänder snabbt

Det är kanske inte någon lantbrukstidning som skrivit det ännu, och man hör inga lantbrukare prata om det heller, men sannolikt kommer många lantbrukare runt om i världen, så även i Sverige, att få en negativ upplevelse när de summerar 2014 och det kan även bli tufft 2015.
I våras var spannmålspriset 1:60 kronor per kg, något 90 procent av de svenska lantbrukarna ansåg för lågt enligt Mats Jeppson, spannmålschef på Lantmänen. Enligt honom säkrade endast 10 procent priset medan resten nu säljer för strax äver 1 krona per kg. Ej räknat de som behåller spannmålen i egen fodertillverkning.
Det kommer naturligtvis att märkas på checkkontot den 31 december.
Samtidigt faller, det för lantbruksnäringen viktiga, mjölkpriset månad efter månad.
I Sverige är risken stor för ett regeringsskifte som medför större kostnader för  diesel, växtskyddsmedel och gödsel till 2015 och framåt.
Detta kan man försäkra sig mot genom att göra alla inköp till 2015-års växtodling redan nu. Men spannmålspriset är det inte mycket att göra något åt just nu.
Att det kommer att bli kärvare tider inom lantbruket har de stora maskintillverkarna redan märkt. Halvårsresultaten i år lever för det mesta inte upp till samma period 2013 och de rekord efter rekord som de multinationella maskintillverkrna redovisat från 2010 till 2013 kommer troligtvis av sig i år.
Givetvis har även krisen i Ryssland/Ukraina betydelse för lantbruksmaskintillverkarna och på Lantbruksnytt rapporterade vi redan förra veckan om John Deere som sagt upp 600 personer, de flesta i USA och nu har Agco gjrot det samma. Totalt får 80 personer lämna på Heston i Kansas.
Men samtidigt gäller det att inte dra allt för hårt i bromsen, för då har man inte en chans när det vänder, och det gör det snabbt.
Med de senaste årens stora spannmålspriser har man odlat i stort sett överallt i världen, där det går att odla, vilket medfört den rekordskörd vi får 2014. Nästa år kommer odlingen att vara väsentligt mindre och då vänds snabbt ett spannmålsberg till inget alls, och då stiger priset.
Det är alltså fullt möjligt att spannmålspriset är högre redan våren 2015 än vad det är i dag och kommer den trenden igång kan det fortsätta att stiga i skörd och även efter skörd, beroende på hur stor den blir.

Relaterade artiklar