ANNONS

Fler klarar miljöbränsle

Nu godkänns Mercedes-Benz tunga lastbilar för det fossilfria dieselbränslet HVO. Godkännandet gäller med omedelbar verkan och gör att lastbilarna nu kan köras med mycket låg klimatpåverkan.

Besök vårt pressrum på www.mercedespress.info

Det fossilfria biobränslet HVO blir allt mer uppmärksammat. Bränslet som har samma egenskaper som vanlig diesel produceras i huvudsak av  vegetabiliska fetter, både från odlingar och restprodukter från livsmedelsindustrin. HVO, som ibland benämns ”andra generationens biodiesel”, är helt fritt från svavel och aromatiska kolväten. Dessutom sänker det utsläppen av kväveoxider och är ofarligt för vattenlevande organismer.

Mercedes-Benz tillämpar samma intervaller för service, oljebyten och rengöring av partikelfilter för lastbilar som körs med HVO, som för de som körs med vanlig diesel. Effekt och vridmoment är också oförändrade, oavsett om bränslet är rent eller blandas med vanlig diesel.

Miljögodkända i Stockholm och Göteborg

Nyligen antog både både Stockholm och Göteborg en ny definition av ”Miljölastbil”, där lastbilar över 3,5 ton med dieselmotor som till 100% drivs av HVO uppfyller kraven som ställs.

– Utvecklingen av HVO är en revolution som skett lite utanför den allmänna debatten, säger Mattias Nilsson, landschef för lastbilar på Mercedes-Benz Sverige.
– HVO visar att dieselmotorn verkligen har framtiden för sig.

a2ac8551d2463d07_800x800ar

De Mercedes-motorer som nu godkänns är

OM 934         4-cyl              5,1 l                                    Atego
OM 936         6-cyl              7,7 l                                    Atego, Econic, Antos, Arocs, Actros
OM 470         6-cyl              10,7 l                                  Antos, Arocs, Actros
OM 471         6-cyl              12,8 l                                  Antos, Arocs, Actros

Relaterade artiklar