ANNONS

Fler lantbruksmaskiner i år

Med få nya traktorer och lantbruksmaskiner i lager och även ont om begagnat ser det ljust ut för lantbruksmaskintillverkare år 2023. De flesta tror på ökad försäljning och tillverkning i år jämfört med i fjol.

Det visar statistik från Cema, den europeiska branschorganisationen för lantbruksmaskintillverkare.
Trots ökande kostnader för räntor och energi och trots viss komponentbrist fortsatt så är tillverkarna positiva inför året.
I början av år 2022 var stämningen dålig efter Rysslands invasion i Ukraina och en del tillverkare har känt av detta rejält, bland annat tyska Claas. Men för de flesta blev år 2022 ett bra år och företag som John Deere, Agco och CNH har redovisat rekordresultat så här långt. För de två sistnämnda är visserligen resultatet för 2022 endast offentligt fram till tredjekvartalet, men för John Deere som stängde böckerna den 31 oktober i fjol var det all time high.
I den enkät som Cema låtit göra framgår det att framförallt franska lantbruksmaskintillverare tror att det blir mycket bättre år 2023 medan samtliga tillverkare upplever att komponentbristen inte är lika svår nu som tidigare.

Relaterade artiklar