ANNONS

Fler scannar insekter

Ett företag från Gotland tar nu upp kampen med danska Faunaphotonic. Det är företaget Tegbot som nu arbetar på en teknik som ska räkna antalet insekter i fält.

Precis som den teknik som redan funnits i några år så handlar Tegbots utrustning om att registrera och beräkna antalet insekter i fält och på så vis ge lantbrukaren information om när det behövs köras en insekticid för att bekämpa.
Hur det går för svenska Tegbot är oklart. De ligger naturligtvis till viss del efter danska Faunaphotonics som redan för några år sedan utvecklat en sensor för att beräkna antal och artbestämma insekter i grödor.
Tekniken bygger på en kamera och AI-teknik. Men för att få igång systemet måste det samlas in insekter manuellt i fällor och få dessa fotograferade så att utrustningen lär sig. Danska Faunaphotonics har samlat insekter i fem år.
Företaget har sedan något år en stationär maskin och utvecklar nu en mobil enhet föra att montera på växtskyddssprutan för att beräkna i realtid vid behandling med insekticider.
För några år sedan fick Faunaphotonics ett avtal med amerikanska John Deere vilket innebär att produkten förväntas utvecklas snabbare och nå marknaden bredare, och parallellt med samarbetet med John Deere utför företaget även försök i fält i Danmark i samarbete med rådgivningsorganisationen Seges.

Relaterade artiklar