ANNONS

Fler sprutor från Tecnoma

Den franska växtskyddsspruttillverkaren Tecnoma har utökat serien av bogserade sprutor med två mindre modeller och gjort den lilla burna mer användarvänlig.
För fabrikatets burna växtskyddssprutor är nyheten att de numera finns med hydraulisk in- och utfällning av rampen. Sektionsavstängningen stämmer helt överens med rampens sektioner och man kan även köra sprutan med rampen delvis utfälld på ena eller båda sidorna. Det kan vara bra när man ska passera ett hinder. Ramper på de burna sprutorna finns i 12 och 15 meters utförande. I transport är de endast 2,55 meter breda.
För Tecnomas bogserade sprutor är det två mindre modeller som ser dagens ljus.
Den tidigare hade en tankvolym på 6 000 liter och de två nya har 4 500 respektive 3 500 liter. De bygger på samma princip som den stora och har därmed en enda mittmonterad ram. Tanken är helt symetrisk vilket innebär att belastningen alltid är i centrum. Tyngdpunkten är låg, rampen fjädrad och hjulen har styrning. Ramper kan väljas från 24 till 36 meters arbetsbredd på de två största och upp till 32 meter på den minsta. Sprutorna följer ISOBUS-standard och finns med kontinuerlig rampcirkulation samt GPS-styrning av rampsektionerna. En fullutrustad Tecnoma med 3 500 liters tank och 24 meter bred ramp kostar cirka 650 000 kronor.
Tecnoma har även självgående sprutor och på dem kan man få hydrauliskt variabel spårbredd.

Två nya bogserade sprutor från Tecnoma med tankvolym 3 500 respektive 4 500 liter. På vänster höger sida sitter rengöringstanken infälld i huvudtanken.

Tecnomas växtskyddssprutor följer ISOBUS-standard vilket innebär att man kan använda traktorns egen monitor för att styra sprutan, under förutsättning att traktorn följer samma standard. Joysticken till vänster om monitorn är ett bekvämt sätt att köra sprutan i stället för att trycka på monitorn. Har traktorn ISOBUS kan man välja enbart denna joystick.

Tanken är helt symetrisk på de bogserade sprutorna och fördelen med det är att tyngdpunkten då hamnar rakt över ramen oavsett hur mycket vätska man har i tanken. På vänster sida, i bild, finns ventiler och preparatpåfyllare och på motsvarande plats på höger sida finns ett lika stort utrymme för dunkar och verktyg.

Tecnoma burna sprutor med hydraulisk ihopfällning av rampen.

Tecnoma självgående spruta har en tankvolym på 2 500 liter.

Relaterade artiklar