ANNONS

Flytande gödning introduceras till Tempo L 8-24

Som ett nytt val kan precisionssåmaskinen Väderstad Tempo L 8-24 utrustas med ett flytande gödningssystem. Systemet är helt integrerat i maskinen, och byggt för den snabba precisionssådd som Väderstad Tempo är känd för.

– Vi har sett en efterfrågan från lantbrukare att möjliggöra ytterligare gödseltillämpningar med Tempo. Samtidigt har vi utformat ett flytande gödselsystem som matchar Tempos prestanda. Detta inkluderar enkel inställning, full kontroll och rad-för-rad precision, säger Oskar Karlsson, Director Planter Product Management, på Väderstad.

Det nya systemet har en 2 000 liters plastbehållare för flytande gödselmedel. Det flytande gödselmedlet kan antingen appliceras direkt i såraden via radenheterna, eller bredvid såraden via gödningsbillarna. För att göra det enkelt för lantbrukaren är systemet utformat för att möjliggöra ett högt intervall av olika gödselgivor utan att byta munstycken.

– Maskinen klarar till exempel standard flytande gödseldoser från 30 liter per hektar, hela vägen upp till 200 liter per hektar utan att byta munstycke på maskinen, med ett radavstånd på 750mm och 15km/h körhastighet, säger Oskar Karlsson.

För att styra den flytande gödselutmatningen övervakar flödessensorerna konstant utmatningshastigheten. Genom att använda denna realtidsfeedback av utmatningen behåller systemet automatiskt den valda givan.

– Önskad utmatningsmängd ställs in i liter per hektar. Genom att övervaka flödet som passerar genom systemet, justerar maskinen automatiskt utmatningshastigheten under körningen. Därmed behövs ingen kalibrering, säger Oskar Karlsson.

Det flytande gödselsystemet är fullt integrerat i det iPad-baserade styrsystemet Väderstad E-Control, där föraren ges full kontroll över arbetet på fältet. Liksom såhuset, tillämpar också det flytande gödselsystemet radvis avstängning.

Påfyllningen av tanken för flytande gödselmedel kan antingen ske med hjälp av en extern pump eller via maskinens inbyggda pump. För att säkerställa säker drift är maskinen utrustad med en vattentank, ett tvättsystem och utrymmen för personlig skyddsutrustning.

Det nya flytande gödselalternativet till Tempo L har premiär på den internationella mässan Agritechnica i november 2023. Den kommer att finnas tillgänglig för Tempo L 8-24 från oktober 2023.

Svenska Väderstad hade pressvisning tillsammans med Case IH i Österrike denna veckan och mer nyheter från dessa båda fabrikat ser ni framöver i Lantbruksnytt webb TV och här på nyhetslöpet.

Relaterade artiklar