ANNONS

Förarlösa traktor är här

I dagarna körs en helt förarlös trakrtor i Danmark. Det är maskinåterförsäljaren Agri Nord som förevisar en Fendt 516 Vario med en nederländsk utrustning. Med denna kan traktorn köra helt utan förare. Det är företaget Datalogisk, som även finns i Sverige, som säljer nederländska Probotiq X-Pert Technologis utrustning. Det är en avancerad GPS-styrning med RTK och den passar direkt att ansluta på traktorer som följer ISOBUS-standard. Bäst är det om traktorn har steglös transmission samt gott om övervakningssystem för temperaturer, kapaciteter och varvtal. På så vis får man kontroll över traktorn även på distans.
Det är inte heller särskilt dyrt. En vanlig autostyrning med RTK kostar i dag på en autostyrförberedd traktor från 100 000 kronor och vill man ha utrustningen så att traktorn kan köra helt själv utan förare blir det bara 150 000 kronor dyrare. Det är vad man betalade för en vanlig autostyrning med RTK för bara fem år sedan här i Sverige ! Med systemet kan en person övervaka upp till tre förarlösa traktorer på fältet.
Ni som vill se traktorn i verkligheten får bege er till Agri Nords maskindemonstration på gården Svenstrup nära Aalborg den 2 oktober. Forarlos-1

Relaterade artiklar