ANNONS

Fortsatt god efterfrågan på vildsvinskött

Den 6 september 2023 konstaterades för första gången i Sverige ett fall av afrikansk svinpest. I november genomförde Jordbruksverket dels en undersökning om konsumenternas attityder till vildsvinskött dels en undersökning om branschen upplevt att utbrottet afrikansk svinpest har påverkat marknaden för svenskt vildsvinskött.

Resultat visar att förändringarna i efterfrågan är relativt liten. Flera anger att det var en dipp precis i början av utbrottet men att efterfrågan nu återgått till det normala.

– Några enstaka anger till och med positiva effekter. Att ordet vildsvin florerat mycket och gjort att man har fått upp ögonen för köttet och blivit nyfiken, säger Camilla Bender Larson, projektledare.

Men det finns också de som drabbats negativt av minskad efterfrågan genom minskade beställningar av vildsvinskött och överfulla lager.

Drygt 1 000 webbintervjuer har genomförts med konsumenter och 22 enkätundersökningar med vilthanteringsanläggningar, detaljhandel, gårdsbutiker, restauranger samt grossister som hanterar vildsvinskött.

Enligt undersökningen är tillgången central om mer svenskt vildsvinskött ska komma in i livsmedelskedjan, vilket är ett mål i den svenska livsmedelsstrategin. Detaljhandeln och grossisterna satsar inte på vildsvinskött om det inte finns tillräcklig tillgång för kampanjer som kan skapa efterfrågan hos konsument.

Tillgång och efterfrågan är inte i balans
Även om konsumenterna vill köpa vildsvinsskött i sin matbutik så finns det mycket sällan att få tag på. Undersökningen visar hur viktigt det är att alla aktörer längs hela kedjan – jägare, butiker, vilthanteringsanläggningar, regioner, kommuner, kostchefer och grossister samarbetar för att tillgången ska möta efterfrågan.

–Vi tror på en långsiktig positiv utveckling av efterfrågan på vildsvinskött, men det behövs fler enskilda initiativ och gemensamma satsningar, säger Camilla Bender Larson. Efterfrågan är viktig att upprätthålla för att hålla vildsvinspopulationens nivå i balans, vilket gynnar hela vildsvinskedjan. Tillsammans med Livsmedelsverket, Länsstyrelsen Kronoberg och Statens veterinärmedicinska anstalt arbetar vi för att mer vildsvinskött ska nå konsumenterna.

Relaterade artiklar