ANNONS

Fortsatt stora problem med ASF

Som vi tidigare rapporterat om ärt Haiti ett av de länder som senast drabbats av afrikansk svinpest. Det är cirka 40 år sedan sjukdomen fanns i landet senast. Grannen Dominikanska Republiken har haft ASF några månader.
I Europa rullar även problemen vidare och i Rumänien har cirka 600 000 tamgrisar avlivats så här långt enbart i år, i kampen mot sjukdomen. Varje vecka kommer rapporter om nya besättningar som drabbas där.
I Tyskland ligger de största problemen bland vildsvin, ett djur som det finns gott om där. Danmark står på tå då ett enda utbrott i landet skulle kosta miljarder då landets viktiga export av griskött hotas. Danskarna har smittan nära sig nu i Tyskland men har ett staket vid landsgränsen mellan Nordtyskland och Jylland och vildsvinen är i dag helt utrotade i Danmark.
Den tyska smittan har troligtvis kommit in från Polen via vildsvin och nu önskar tyskarna att Polen bygger staket vid gränsen mot Tyskland. Tyskarna har redan byggt staket på viktiga sträckor men önskar dubbla staket så att det kan upprättas en vildsvinsfri zon mellan dessa där effektiv avskjutning arrangeras.
I Polen har man stora problem med afrikansk svinpest och tyskarna hoppas även att Polen ökar sina insatser i jakten på ASF i landet.
Men det finns även goda exempel inom ASF. Belgien och Tjeckien har haft smittan och haft stopp för export av griskött men är sedan en tid fria från sjukdomen och har fritt fram för export av griskött igen.
Sverige skyddas till viss del av vatten mot andra länder men smitta kan även komma in via livsmedel som hamnar i naturen och äts av vildsvin. Svenska myndigheter är oroliga för att smitta ska uppstå i bland annat Skåne och Blekinge då det är de landskap som ligger närmast kontinenten och där färjor från bland annat östra Europa kommer in.

Relaterade artiklar