ANNONS

Full koll med ny mjukvara

DataVäxt är inne i ett spännande år, inte minst på mjukvarusidan där nya funktioner och en helt ny app är på gång. Bakom växtodlingsprogrammet och utvecklingen av den nya appen står ett helt team av olika spetskompetenser, med målet att skapa trygghet för användarna. Arbetet leds av produktägaren Jens Juul.

Som en av Dataväxts produktägare ansvarar Jens för att Nya Dataväxt och den kommande appen presterar, utvecklas och lever upp till kundernas behov och önskemål. Jens har arbetat på Dataväxt i 1,5 år och är i grunden maskiningenjör, bland annat har han arbetat med flygmotorer i 17 år. Samtidigt har han ett stort hjärta för lantbruket. I ungdomen gick han lantbruksskola och idag har han en egen gård, bestående av 30 hektar åker och 70 hektar skog. Med andra ord har Jens en fot i varje värld, vilket passar helt perfekt för hans nuvarande yrkesroll.
– Jag har stor nytta av mina tidigare arbetslivserfarenheter. Det är väldigt kul att jobba med en produkt som verkligen betyder något för såväl lantbruket, samhället och miljön. Det är så mångfacetterat, säger Jens Juul.

God överblick

Jens breda bakgrund är en stor fördel när han ska leda sitt team, som både består av programmerare och UX-designers och personer med genuin lantbruksbakgrund. Någonstans där i mitten finns Jens, som kan bidra med kunskap om hur ny teknologi kan omvandlas till praktisk bonnanytta.
– Jag känner mycket för lantbrukarna och vet vilka frågeställningar de sitter med, så kopplingen till lantbruket är viktig. Detta driv, att erbjuda ett verktyg som skapar trygghet för lantbrukarna, genomsyrar hela mitt team. Jag är otroligt stolt och glad över mitt team.
Hela tanken med växtodlingprogrammet är just att det ska vara användarens bästa vän, en trygghet i en föränderlig värld där frågorna på en lantbrukares bord både är många och ibland komplexa.
– Att förenkla, förtydliga och att sänka trösklarna är en del av företagets historia. Använder du dig av Nya Dataväxt får du en extremt bra överblick över din verksamhet. Till exempel får du koll på kostnaderna med hjälp av ekonomisk uppföljning och inte minst kan du vara säker på att du följer lagar och krav. För det är mycket att hålla reda på, betonar Jens Juul.

Lyssnar in
I lantbruksbranschen händer det ständigt nya saker och att hänga med i utvecklingen är nödvändigt för att fortsätta kunna erbjuda en produkt av högsta kvalitet. Såväl företaget Dataväxt som Jens Juul arbetar därför mycket med kundfeedback, till exempel medverkar Jens på så kallade roadshows där han, tillsammans med säljarna, träffar lantbrukarna och kan lyssna in och svara på deras frågor.
– Vi lyssnar också mycket på vår support, som ju är dem som hjälper våra kunder med deras problem. Deras feedback hjälper oss att integrera våra kunders behov när vi utvecklar vår produkt.

Ständig utveckling och nya funktioner
Utvecklingen av växtodlingprogrammet pågår ständigt. De senaste exemplen på Nya Dataväxts utveckling är bland annat möjligheten att snabbare kunna generera rapporter, vilket ger en mycket bättre användarupplevelse.
– Nu går det 5 gånger snabbare att få fram de tunga rapporterna såsom Skiftersrapport all information, Växtodlingsplan SJV/IP och Växtodlingsjournal KRAV. Det är rätt häftigt med tanke på hur mycket data de innehåller säger Jens Juul.
Förutom snabbare rapportgenerering släpptes nyligen en funktion speciellt framtagen för spannmålsodlaren i form av en torkmodul som gör det möjligt att få in även torkkostnaderna i systemet.
För vallodlaren är de stora nyheterna en ny summerings-vy för vallskörd samt två omfattande skörderapporter för vallodling. Dessa kommer släppas innan vallskörden drar igång.
– Ju bättre koll du har på din grovfoderproduktion, desto bättre beslut kan du till exempel ta när det gäller inköp.

Ny mobilapp på gång
Något riktigt spännande som händer i år är också lanseringen av den nya appen – Dataväxt, som sker i samband med Borgeby Fältdagar. Arbetet med denna har pågått länge och appen testas just nu av ett 30-tal lantbrukare i skarpt läge. Den nya appen påminner till stor del om den tidigare appen, men är vässad med ett par nya funktioner. Bland annat tydligare offlineläge, utökade markeringsmöjligheter och kapacitet att hantera fler skiften. En mer homogen design och en ökad användarvänlighet tillkommer också.
– Jag har stora förhoppningar på den nya appen. Med appen har du gården i fickan hela tiden. Det ska vara ett bekvämt verktyg och en viktig och naturlig del av lantbrukarens vardag.
Det som också triggar Jens Juul under den kommande perioden är uppdateringen av Dataväxts sprutjournal, där önskemålet från kunderna varit mer automation.
– En bra sprutjournal är A och O, det är den bästa vännen man kan ha. Så detta arbete, som vi håller på med nu, är jag riktigt taggad på, avslutar Jens Juul.

Jens Juul

 

Relaterade artiklar