ANNONS

Galna kosjukan upptäckt i Nederländerna

Galna kosjukan eller BSE, Bovin Spongiform Encefalopati, har upptäckts i en kokropp i Nederländerna. Det ska röra sig om den atypiska varianten vilket kan uppstå hos äldre kor.

Det var det nederländska jordbruksministeriet som meddelat att man upptäckt fallet av BSE. Djuret ska dock aldrig ha varit i närheten av livsmedelskedjan, det slaktades alltså inte för att ätas.
Myndigheterna har inte berättat var i Nederländerna som den aktuella gården finns men den är nu helt avspärrad. Varken gödsel, djur eller kött får lämna gården. Myndigheterna kommer att testa de avkommor som fötts av kon samt de kor som har ätit samma foder som det insjuknade djuret. Djuren kommer även att avlivas och destrueras efter testning, det skriver Agrar Heute.

Det finns två versioner av BSE, i det här fallet är det alltså den atypiska varianten som förekommer sporadiskt hos äldre kor. Enligt SVA har vi haft ett sådant fall i Sverige, det var 2006.
Den klassiska formen som låg bakom den katastrof som inträffade framför allt i Storbritannien överförs genom att djur matats med otillräckligt upphettat kött och benmjöl. BSE drabbar djuret men tros kunna spridas till människor i form av Creutzfeldt Jakobs sjukdom. 1996 ska forskare ha bevisat att människor kunde drabbas av sjukdomen genom att konsumera kött. 204 människor ska ha dött till följd av sjukdomen. Sedan 2001 råder det totalförbud inom hela EU att använda eller blanda kadavermjöl i djurfoder.

Relaterade artiklar