ANNONS

Gammal vana verkar styra valet

En kort elektronisk joystick är mest populär när det gäller manövrering av frontlastare och fronthydraulik. Det visar vår undersökning på Nilehn Frågar.
Av 165 svar säger 63 procent att en liten elektronisk joystick, oftast placerad i höger armstöd, är det bästa sättet för föraren att manövrera en frontlastare eller en frontlyft. På andra plats kommer en stor mekanisk spak som får 21 procent av rösterna medan endast 16 procent föredrar de nya moderna konsollerna där allt manövreras med tummen på en liten joystick.
På lantbrukschatten på www.nilehnteknik.se har några besökare utvecklat frågan vidare och argumenten för en större spak är att det blir mer naturliga rörelser för kroppen och därmed är det bättre ur ergonomisk synpunkt. Men andra, som kört redskap som manövreras med enbart tumrörelser, menar att det är bättre för ergonomin.
Att manövrera med små joystick som styrs med enbart tummen kommer från spelkonsoller till data- och TV spel och där gäller det att både vara snabb och exakt för att det ska bli ett bra resultat. Troligtvis är de nya konsollerna där hela lastaren eller frontlyften enbart manövreras med tummen ganska bra, men det faktum att endast ett fåtal lantbrukare kommit i kontakt med dessa så här långt, är anledningen till att inte så många tycker att de verkar bra.
Ålö har denna utrustning och brukar visa den i sina montrar på de mässor de är med. Passa på att testa dem nästa gång ni får möjlighet.

Niléhn frågar

Vilken kontroll är bäst till lastare/frontlyft?

Relaterade artiklar