ANNONS

Gammalt danskt kött – slakteri polisanmält

Danska Skare Meat Packers har fått tre polisanmälningar på halsen. Upprinnelsen är att myndigheterna funnit 13 år gammalt kött i ett av charkuteriets fryshus.

I danska medier, såväl lantbruks som allmänna, rullar nu en historia om gammalt kött på ett charkuteri. Det är Fødevarestyrelsen, den danska motsvarigheten till svenska Jordbruksverket, som funnit 250 ton fruset kött som härstammar från år 2010 i ett fryshus tillhörande  Skare Meat Packers. Företaget har verksamheter i danska Vejen och i Aarhus samt på flera ställen i andra länder.
De köper kött från Danmark och utlandet.
Enligt en artikel i danska Landbrugsavisen, som i sin tur hänvisar till AgriWatch och Jyllandsposten, säger Skare Meat Packers ägare, 78-årige Kurt Skare, att det inte är något märkligt med att sälja så gammalt kött och att det främst används för att tillverka korv och liknande produkter.
Och enligt Fødevarestyrelsen är det inget brott i sig att sälja gammalt kött, så om det är 50 år gammalt, bara man kan visa att det är i bra skick samt att det finns dokumentation om spårbarhet.
Och det är här det faller för Skare Meat Packers. Den andra polisanmälan gäller att de inte lät myndigheten komma på kontrollbesök och den tredje är att köttet inte går att spåra.
Nu har Skare Meat Packers till den 1 februari på sig att visa spårbarhet för de 250 tonnen 13 år gammalt kött.
Jens Munk Ebbesen är chefsveterinär på danska Landbrug & Fødevarer, motsvarigheten till svenska LRF. I en intervju i Landbrugsavisen säger han att det inte är att rekommendera att man bevarar kött mer än 24 månader i fryshus. Vid längre tid riskerar köttet att bli härsket.
Det är därför spårbarhet är så viktigt menar han, så att man hela vägen till konsument kan se köttets ålder.
På Skare Meat Packers är det enligt Kurt Skare mycket vanligt med kött som är från år 2017 och tidigare.

Relaterade artiklar