ANNONS

GMO-stopp problem för amerikansk majs

Mexiko är USA:s tredje största exportmarknad för jordbruksprodukter. Men ett beslut i Mexiko om att förbjuda GMO-majs samt glyfosat gör att de amerikanska produkterna kan få svårt att ta plats på den mexikanska marknaden.

Under 2021 exporterade USA nästan 17 miljoner ton majs till Mexiko till ett värde av 4,7 miljarder dollar. Det visar siffror från USDA som Farm Journal har tagit del av.

Samma år meddelade Mexikos president Andrés Manuel López Obrador att målsättningen är att helt fasa ut både GMO och glyfosat.

Det hade satt käppar i hjulen för stora delar av det amerikanska jordbruket där mycket av majsen är GMO-majs och användningen av glyfosat är utbredd.

Det finns dock möjlighet till ett kryphål då presidenten inte helt gjort klart om det gäller även importerad majs samt om de kommer att göra skillnad på fodermajs och majs för humankonsumtion.

Alternativet till amerikansk majs vore att öka den inhemska produktionen rejält samt importen från Argentina och Brasilien som producerar GMO-fri majs. Men att lyckas helt och hållet lär bli svårt. 90 procent av majsen på världsmarknaden är GMO-majs och det kan bli svårt att hitta så stora volymer som krävs för att täcka Mexikos behov.

USA och Mexiko har ett handelsavtal, USMCA, och enligt amerikanska lantbruksorganisationer kan beslutet vara ett brott mot avtalsöverenskommelserna. Från mexikanskt håll menar man dock att man aldrig avtalat att behöva köpa GMO-majs.

Det totala exportvärdet från USA till Mexiko uppgår till nästan 25 miljarder dollar. Exporten av just majs har ökat med 86 procent under de senaste tio åren.

Relaterade artiklar