ANNONS

Gör investeringar före årsskiftet

Om du planerat för en investering och har likvida medel att tillgå är det en god idé att köpa produkten före årsskiftet. Då får man avdraget redan 2009 och minskar skatten. Förutsättningen är givetvis att företaget redovisar vinst och att det finns pengar att handla för nu de sista dagarna i december.
Nytt för 2009 är att gränsen för direktavdrag har höjts till 1/2 basbelopp, det vill säga 21 400 kronor. Det innebär att alla investeringar man gör till företaget där priset är 21 400 kronor eller lägre kan bokföras som en kostnad med hela beloppet på en gång. Man slipper således göra avskrivningar för denna investering.
Detta påverkar naturligtivs i stor utsträckning utrustning till kontoret i form av skrivare, datorer, med mera som ofta har en prislapp under 21 400 kronor, men påverkar givetvis även investeringar ute i lantbruket. En begagnad fältmaskin kan mycket väl kosta mindre än 21 400 kronor och likaså nya enklare redksap såsom skopor till lastare, med mera.
Även om man ska investera i något som är dyrare än 21 400 kronor och som därmed ska läggas upp på en avskrivningsplan kan det vara idé att göra investeringen före årsskiftet så man sänker vinsten med årets avskrivning, vilken är 20 procent av investeringskostnaden, enligt den skattemässiga avskrivningen.

I morgon kommer ett nytt vktigt tips inför årsskiftet. Läs www.nilehnteknik.se även då.

Från och med inkomståret 2009 kan inventarier som kostar mindre än ett halvt basbelopp, 21 400 kronor, skrivas av direkt.

Relaterade artiklar