ANNONS

Gott om pengar driver inflation

Sveriges penningmängd ökar nästan mest i världen, men under pandemin har många andra tryckt fler sedlar. Under pandemin har sedelpressarna gått varma i de flesta länderna och USA, Japan och Europa har ifrågasatts för att tända en inflationsbrasa i världen.
Större mängd pengar i omlopp betyder ju större inflation.
Även den svenska Riksbanken har tryckt mycket pengar under pandemin men sett i förhållande till BNP är den mindre än i USA och EU.
Under perioden december 2019 till oktober 2020, det vill säga knappt två år, har Sveriges penningmängd ökat med 30 procent, vilket är den nionde största ökningen i världen.
Etta är Kazakhstan, tvåa Nigeria, trea Serbien följt av Israel, Peru, Estland, Lettland, USA och på plats nummer nio Sverige.
Av de 58 länder som är med i listan har Kuwait kört långsammast med sedelpressarna.
I Sverige är det inte enbart Riksbankens stimulanser som ökat penningmängden utan det är även draget av ökad skuldsättning i hushållen.
Varje gång ett nytt lån tas till en bostad eller liknande ökar penningmängden i landet.
USA har i dag en inflation på 6,8 procent och mot den bakgrund att ökningstakten av pengar är ungefär lika stor där som i Sverige är det mänga marknadsbedömare som tror att Riksbanken underskattar den svenska inflationen som i dag ligger under 4 procent.
Det rapporterar Dagens PS.

Relaterade artiklar