ANNONS

Halverat elpris efter påsk

Förra veckans elpris på den nordiska elbörsen Nord Pool nådde den lägsta nivån under hela 2023. Stigande temperaturer, påsken och att Ringhals 4 återigen var i full drift bidrog till att priset nästan halverades, till omkring 65 öre per KWh.  Denna vecka påbörjas den årliga revisionen av reaktorer och priserna väntas vända upp igen.

Det visar en prognos från elbolaget Bixia.
Efter sju månaders underhållsarbete och en rad förseningar är Ringhals 4 i full drift igen den senaste veckan. Full kärnkraftsproduktion var en av anledningarna till att elpriset halverades förra veckan.

Stigande temperaturer, mer vind och att förra veckan började med en helgdag, påskdagen, med lägre förbrukning än en vanlig måndag, bidrog också till att priserna blev de lägsta på hela året.

Flera prisdämpande faktorer sammanföll den senaste veckan där framför allt mer vind under veckans inledning gav ett antal riktigt billiga timmar, säger Johan Sigvardsson, elmarknadsanalytiker på Bixia.

God vind i Tyskland samtidigt som solkraften kickade in gav riktigt låga elpriser under ett par dygn.

Att Tyskland haft ett flertal timmar med ensiffriga och till och med negativa priser medförde att flödet av el vände under ett antal timmar och att det då var södra Sverige som importerade billig el, säger Johan Sigvardsson

Kärnkraftsrevisioner och vårflod inleds

Perioden med full kärnkraftsproduktion blev kortvarig. I lördags stängde Oskarshamn 3 ned för nära två månaders underhåll och igår var det dags för Olkiluoto 1 att stänga ned.  Det innebär att Norden tappar 2300 megawatt kärnkraft samtidigt som det blir mer vindstilla, när ett högtryck drar in.

Den här veckan ändras flera fundamentala faktorer. Kärnkraftsrevisionerna börjar och det blir mer vindstilla när högtrycket drar in, vilket är en starkare faktor än att elförbrukningen sjunker i samband med att temperaturen ökar. Dessutom börjar vårfloden så smått att komma igång i mellersta Sverige. Vi ser ett stigande medelpris i NordPool-området till omkring 85 öre per kWh, mycket till följd av att några dagar blir nästan vindstilla, säger Johan Sigvardsson.

Att vi får mindre kärnkraft innebär att överföringskapaciteten mellan olika elområden minskas, för att bibehålla stabiliteten i näten. Förutom högre elpriser kan det även bli större skillnader mellan de olika elområdena.

Olkiluoto 3 i drift efter fjorton års väntan

Att den nya och kraftigt försenade finska reaktorn Olkiluoto 3 nu är i kommersiell drift efter fjorton års väntan är välkommet.

Olkiluoto 3 har varit i olika testfaser det senaste året och väl i drift har de finska priserna dämpats ordentligt, vilket även gynnar elområde 3 i Sverige som får behålla mer kraft. Däremot blir överföringskapaciteten i Sverige fortfarande lägre under revisionsperioden för kärnkraften, vilket innebär att SE4 priskopplas närmare Tyskland vid dagar med låg vind, säger Johan Sigvardsson.

Relaterade artiklar