ANNONS

Hårdare regler för datummärkning kan komma

Som ett resultat av att det danska slakteriet Skare Meat Packers lagrat och sålt 13 år gammalt kött kommer nu krav på dokumenterad slaktdatum, något som bör följa med köttråvaran till färdig produkt och ut till konsument i butik.

Det kravet ställer nu det danska Førbrugerrådet Tænk som intervjuats i en artikel i danska Landbrugsavisen. I dag finns inga sådan krav på dokumentation och det samma gäller i Sverige.
– Jag tror inte det är många konsumenter som har lust att köpa gammalt kött, säger Karin Breck på Førbrugerrådet Tænk till den danska tidningen.
Enligt de svenska reglerna som anges på Livsmedelsverkets hemsida är det producenten av ett livsmedel som anger förpackningsdag, bäst före-dag och sista förbrukningsdag.
Enligt bestämda regler kan ett förpackat livsmedel brytas efter sista förbrukningsdag och säljas som lösvikt om butiken bedömer att varan är okej.
Kylda livsmedel får även frysas in och säljas efter sista förbrukningsdag under förutsättning att tidigare datum syns samt att de märks med information om vad som skett samt en bruksanvisning om hur denna vara måste användas efter upptining.
Konsumenten kan således aldrig se hur gammalt djuret är och när det slaktades.
Läs tidigare artiklar om gammalt kött från Skare Meat Packers, polisanmälningar mot företaget samt den efterföljande konkursen genom att klicka här.

Relaterade artiklar