ANNONS

Hardi växer till 52 meter på Sima

Det var på Sima idag som det blev klart att de båda Excel-ägda spruttillverkarna Hardi och franska Matrot slås samman. Fransmännen från Beauvais har sedan tidigare ett samarbete för exempelvis Australien och Sydamerika, där Hardis befintliga självgångare anses vara för små. Därför har det utvecklat den största modellen Falcon/Rubicon tillsammans. Maskinen har tank upp till nio kubikmeter och ramp som mäter upp till 52 meter. Spruthastighet ska enligt dem själva vara upp till hela 32 km/h.

– Vi kommer att köra på var för sig i våra fabriker, men tanken är ju att vi ska kunna låna teknik av varandra, säger Peter Dahl på Hardi.

På Sima visade de även upp det som kommer bli den serietillverkade Alpha 5100. Den visades redan för över ett år sedan på Agritechnica, men det har skett en del förändringar sedan dess. Hytten är omdesignad och uppfyller klass 4, vilket innebär övertryck och kolfilterrening. Sprutans skärm sitter nu inte längre i förarstolens högerpanel, utan är placerad på en ramp längs höger fönsterruta. Det gör att den kan flyttas för att passa fler förare, samt att många nu vill ha med sig en läsplatta och därmed ändå efterfrågar fästanordning för denna.

Jämfört med mindre Alpha 4100 är det en 60 cm längre maskin med 5 100 liters tankvolym (ej skumutrymme räknat) och luftfjädringens tre kuddar har fått extra volym tack vare en varsin trycktank. Alla kablar och slangar är uppsatta enligt ett speciellt schema längs med ramen, vilket gör det enkelt att felsöka eventuella problem. För att skydda grödan är underredsplåt vid motorn och presenning under resten av maskinen standard.

– Utmärkande för produkten är att den är ungefär 2 ton lättare än snittet för denna storlek på sprutor. Detta beror på att vi köper höghållfasthetsstål från Sverige till själva ramen och där vi nitar i stället för svetsar, vidareutvecklar Peter Dahl.

Det är sålt hela fyra enheter av den nya modellen i Hardis norra försäljningsområde, inkluderat Sverige, trots att det är först nu den sätts i produktion. Totalt sett tycker Hardi att den norra marknadens försäljning är positiv.

– Vi har som mål att ha 50% marknadsandel i Sverige och det är vi mycket nära, avslutar han.

Den 10 maj kommer Hardi att hålla fältvisning i Danmark med de nya produkter som presenterats på deras sommarvisning på Kragerups gods i Danmark förra året och framåt. Anledningen är Hardis 60-årsjubileum och alla kunder är välkomna.

Relaterade artiklar