ANNONS

Höga höstrapsskördar

Höstrapsskörden 2012 blev otroligt bra med höga skördar, uppemot 5 ton per hektar på vissa håll. Agronom Albin Gunnarsson från Sveriges Frö och Oljeväxtodlare gästade Växjö Möte och berättade om grunderna för en bra höstrapsskörd.
Han berättade om en tysk studie som under 25 år visat att de två faktorer som spelar roll är växtföljdsintensitet och väder.
Växtföljden är något lantbrukaren kan påverka i stor grad och därmed motverka sjukdomar och skadeinsekter, medan vädret är något som man måste anpassa sig efter. Viktigt är då att man skapar bra förutsättningar för höstrapsen.
För att nå högst skördepotential läggs grunden vid en tidig sådd och groning av fröet. Detta beror på att plantan behöver värme och ljus för att uppnå 8-8-8-stadiet med 8 stycken välväxta blad, 8 centimeter djup pålrot och en rothalsdiameter på 8 millimeter. Har inte de 8-10 bladvecken utvecklats innan plantan slutar växa på hösten tas energi för att färdigställa dessa på våren. Det är utifrån dessa bladveck som sidoskotten utvecklas.
På våren ligger ytterligare en vikig del för rapsplantan och det är frösättningen. Ungefär 70 procent av fröna lagras in under de 70-75 dagarna innan mognad, vilket kan motsvara 65 kg frö per hektar och dag. För detta krävs det att plantan har ljus, lagom temperatur, vatten och tillräckliga mängder av växtnäringsämnen med stort fokus på kväve och svavel.
Just vatten är något som rapsplantan kräver under de 70-75 dagarna och mängder mellan 250 och 300 millimeter är inte omöjligt. Under den optimala temperaturen 20-25 grader är vattenavgången från beståndet 6 millimeter per dygn.
Viktigt vid rikliga vattenmängder är att hålla koll på mögel.
Henrik Strindberg på Svensk Raps berättade på Växjö Möte att exempelvis Gråmögel trivs bra i fuktiga förhållanden och kan utvecklas så långt att stjälken bryts och plantan slutar att växa. Det är trots det inte alltid som en behandling är motiverad, vilket beror på prisläget på rapsfrö och graden av angrepp.

Relaterade artiklar