ANNONS

Indien fördubblar exporten av soja

Till följd av torka i Argentina och minskad export därifrån ökar nu Indien sin export av soja rejält. Jämfört med år 2022 beräknas den fördubblas i år.

Priset på soja har stigit den senaste tiden och det beror på minskad skörd i Sydamerika. Köparna av soja vänder sig nu till länder i Asien där priserna är mindre. Indien ska exportera 160 000 ton sojamjöl i januari och 100 000 ton i februari i år.
I Argentina förväntas denna säsongs skörd av soja bli 12,4 miljoner ton jämfört med 22,4 miljoner ton förra säsongen. Torkan är det som ställer till det.
Samtidigt rapporterar det amerikanska Lantbruksministeriet att efterfrågan på spannmål och majs nu ökar igen i världen. Något som går tvärt emot danska Finans analys som i stället fokuserar på rekordskörden av vete i Australien och att detta pressar priserna. Just nu finns det således marknadsbedömare som tror på prisfall för att köparna är avvaktande samtidigt som andra analytiker ser en ökad efterfråga och även prisstigning framöver på vete, delvis med draghjälp från soja och majs. Det är således mycket svårt att göra en marknadsanalys för spannmål just nu.
Fakta just nu vad gäller spannmålshandel är att Frankrike når exportrekord av vete denna säsong. Landet har ökat exporten med 21 procent jämfört med förra säsongen.

Relaterade artiklar