ANNONS

Inte bara fördelar med får i solcellsparker

Efterfrågan på får som betesdjur har ökat markant i takt med att allt fler solcellsparker uppförs. På något vis måste vegetationen på marken hållas i schack så att det inte växer upp och skuggar solpanelerna på sikt. Men det kan finnas problem med får som betar mellan stolpar och paneler.

Det anser Jes Aagaard från det danska Djuretiska Rådet. I en intervju i Landbrugsavisen berättar han att det kan vara svårt att tillämpa tillräcklig tillsyn av djuren i en solcellspark då får lätt kan gömma sig under panelerna. Sjuka djur eller får som får komplikationer vid lamning söker ofta skydd och kan då vara svåra att upptäcka i en solcellspark.
Han förstår att det är en fördel för såväl djurägare som för dem som driver solcellsparken att med betande djur hålla området fritt från vegetation men anser att det kan vara ett problem vad gäller djurvälfärden.
Troligtvis går det att lösa med tekniska hjälpmedel. Sensorer på djuren kan registrera så de är i rörelse och ett dataprogram kan slå larm om djur ligger stilla i ensamhet som exempel. Även övervakningskameror eller drönare kan vara till hjälp för att kontrollera djuren.
Att hålla vegetationen i schack med mekaniska maskiner torde vara betydligt kostsammare än med får då det är en stor mängd stolpar som ska rundas för att klippa ner allt gräs.

Relaterade artiklar