ANNONS

JCB har ökat produktionskapaciteten

Brittiska JCB visade upp många nyheter på Bauma i München och företaget har investerat mycket inför framtiden.
År 2010 kommer att bli ett bra år för JCB. Det berättade Alan Blake, koncernchef för JCB. Under året firar brittiska JCB 65 år och man räknar med att skörda frukt av nyligen gjorda investeringar.
Företaget drabbades precis som alla andra tillverkare av den försäljningsnedgång som skedde år 2009. Enligt Allan Blake gick försäljningen av anläggningsmaskiner ner med hela 46 procent under 2009 jämfört med 2008.
– Men JCB tappade inte lika mycket och ökade sin marknadsandel. Vi har nu 12,9 procent av världsmarknaden för anläggningsmaskiner vilket gör oss till den tredje största tillverkaren i världen, säger Allan Blake.
JCB har inte enbart tillverkning i Storbritannien. Man har produktion på flera andra platser och under fjolåret invigdes en helt ny fabrik i Indien. I den ska det produceras 100 grävlastare per dygn. Just grävlastare är en stor produkt för JCB och inom den gruppen är man världsledande med 41 procent av marknaden. Teleskoplastare är en annan stor produktgrupp och där har man 28 procent av världsmarknaden.
När marknaden vek neråt 2008 drabbades länderna olika. Ryssland är ett land där försäljningen gick helt i botten.
Enligt Allan Blake sker det nu en återhämtning i de flesta länder och i Kina, Indien och Brasilien går det riktigt bra.
JCB har även egen tillverkning i Brasilen och monterar ihop grävlastare och bandgrävare där.
Små maskiner tillverkar JCB bara i sina anläggningar i Storbritannien. Där finns även JCBs motortillverkning, vilka just nu arbetar för högtryck med nya modeller som uppfyller avgaskrav steg IV.
Bland JCBs nya produkter ser vi bland annat kompakta JCB 8085 ZTS. Det är en bandgrävare som erbjuder större kraft till mindre mängd bränsle jämfört med 8080 ZTS som den ersätter. Maskinen har en trecylindrig Isuzu motor på 43 kW (57,6 hk) och tomgångsautomatik.
När det gäller grävlastare har JCB inga nya modeller, men de befintliga 3CX och 4CX är uppgraderade med ny hytt och effektivare hydraulik. Ett system som JCB kallar EcoDig innebär att de tre hydraulpumparna är sammanlänkande så att man kan få ut allt oljeflöde till vilken funktion som helst. Detta sparar bränsle med upp till 15 procent eftersom föraren kan köra maskinen på ett lägre varvtal på motorn.
JCB har investerat hela 80 miljoner brittiska pund i motorfabriken för att ta fram nya motorer som uppfyller avgaskrav steg IV. Det är den fyrcylindriga JCB Ecomax på 4,4 liter som vidareutvecklas just nu. De nya motorerna går i produktion år 2012 och ska enligt JCB ha lägre bränsleförbrukning, mindre underhållskostnader, säkrare drift och vara lättare att installera i maskiner, än nuvarande modeller.

Nya JCB 8085 ZTS har ett maximalt grävdjup på 4,214 m.

Hytten i JCB 8085 ZTS är större och bekvämare än i föregående modell.

Hytten i JCB 8085 ZTS är större och bekvämare än i föregående modell.

Grävlastare är en mycket stor produkt för JCB. Här nya hytten på 3CX.

JCB har haft egen motortillverkning sedan år 2005. Motorproduktionen är inte lika stor som maskinproduktionen så JCB köper fortsatt motorer från andra tillverkare.

Relaterade artiklar