ANNONS

Kallare väder för bättre äppelskörd

2020 har startat ovanligt milt, al och hassel blommar redan och även äppelknopparna har väckts till liv av den milda temperaturen. Men ännu finns det ingen anledning till oro för landets äppelodlare, menar Kiviks Musteris odlingschef Jan Flemming Jensen.

-Nej, bara inte värmen håller i sig alltför länge till. Skulle knopparna utvecklas för mycket finns det risk att de sen inte tål en frostknäpp. De första stadierna av äppelknoppen tål många minusgrader men när den börjar utvecklas till blomma tål den ingen frost alls, utan dör eller orsakar skador på frukten.

-Därför ser vi gärna att det blir lite kallare nu snart. Här uppe i det nordiska klimatet mår naturen dessutom bra av en vintervila. Eventuella svampsjukdomar och bakterier i äppelträden dör och träden får chans att rehabilitera sig, säger Jan.

Just nu håller Kiviks Musteri på att beskära alla sina drygt 100.000 äppelträd. Ett omfattande arbete som sker för hand och som görs i syfte att ge träden de bästa förutsättningarna för en god skörd.

Vad tror du om årets skörd?
-Det är alldeles för tidigt att kunna uttala sig om. År 2018 var en rekordvarm sommar och träden levererade en stor äppelskörd, medan året därpå gav lite sämre skörd. Nu hoppas och tror jag att träden återhämtat sig och har kraft att åter ge en bra skörd. Men det är väldigt många faktorer som spelar in. Som odlare gäller det att ge träden de bästa möjliga förutsättningarna året runt, just nu handlar det om att beskära varje träd rätt och det är ett hantverk. Alla träd beskärs inte likadant utan det beror på dess ålder och vilken äppelsort det är, berättar Jan.

-Ytterst är det faktiskt redan nu vi lägger grunden för att kunna ta fram de finaste musterna till hösten.

Relaterade artiklar

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan så samtycker du till detta.

Stäng