ANNONS

Kärnkraftsbeslut är bra för alla

Jag är inte så säker på att regeringen och Sverigedemokraterna räknat ut det men beslutet om att bygga ut svensk kärnkraft är troligtvis viktigare än bygget i sig.

Kärnkraften har i stort sett varit debatterad i hela mitt 58-åriga liv. Att vi inte fortsatte att utveckla den på åttio- och nittiotalet har jag alltid ansett som olyckligt och att som i dag ta ett beslut att bygga ny kärnkraft ser jag inte alls som någon fördel vad gäller energiförsörjning.
I dag finns det teknik som går mycket snabbt framåt vad gäller att ta vara på energi från solen samt att med batterier och vätgas utjämna missförhållandena mellan elproduktion och elkonsumtion.
Regeringen säger att två nya stora reaktorer ska vara klara till år 2035 och ännu mer till år 2045.
Till år 2035 är det tolv år.
I Finland tog det över 20 år att bygga ETT kärnkraftverk.
Vad är det som Ebba vet som ingen i Finland vet?

Men det spelar egentligen ingen som helst roll om det blir ett nytt kärnkraftverk eller inte i Sverige. Det är beslutet som är det viktiga.
Detta beslut, under förutsättning att det börjar hända något. får troligtvis den effekten att svenskt näringsliv får framtidstro, Stockholmsbörsen går upp, den svenska kronan stärks och inflationen minskar.
Därmed kan beslutet vara det som avgör att Riksbanken faktiskt kommer kunna sänka räntan efter hand.
Det kan därmed innebära att jag får backa från min förra debattartikel, där jag skrev att räntan kommer fortsätta att stiga.
Men det gör jag gärna, bara räntan går ner!
Detta vet naturligtvis även oppositionen, men naturligtvis måste företrädare för Socialdemokraterna uttala sig negativt om förslaget.

Fördelen med detta beslut om att bygga ut kärnkraften är att det behöver inte irritera kärnkraftsmotståndarna nämnvärt, för det troliga är att det inte blir någon utbyggnad av svensk kärnkraft ändå, framförallt inte till år 2035 och troligtvis inte heller till år 2045.

Beslutet som togs av regeringen denna veckan är således till fördel för alla i Sverige, såväl för dem som är för som emot denna typ av energiproduktion.

Relaterade artiklar

En kommentar om “Kärnkraftsbeslut är bra för alla”

  1. Anonym

    Ja att satsa på kärnkraft nu är nog ungefär som när dom planterade ekarna på Visingsö för nya segelfartyg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.