ANNONS

Klenod gör comeback på åkern

Traktor-registrerad Unimog ger nya möjligheter för lantbruk.

Mercedes-Benz klassiska terränglastbil Unimog, går från och med i höst att få registrerad som snabbgående traktor för B-körkort. Det öppnar helt nya möjligheter för lantbrukare som nu kan kombinera de flesta av traktorns och lastbilens fördelar, utan att behöva speciella körkort eller YKB-bevis.

– Egentligen är en Unimog så som en stor allroundtraktor borde vara byggd om man utgått från ett vitt papper, säger Claes Fehling på Swedmog som är svensk generalagent för Unimog.

Unimog kombinerar lastbilens och traktorns fördelar på ett ganska unikt sätt. Här finns passagerarsäten och tippflak i ett terränggående fordon som även kan fås med trepunktslyft och kraftuttag både fram och bak.  Dessutom är sikten i en klass för sig. Dock har kraven på C/CE-körkort och YKB gjort att de flesta jordbruk inte kunnat se Unimog som ett alternativ.

Men den nya traktorregistreringen ändras detta och Unimog som traktor får köras i 50 km/tim av den som har B-körkort. Den får dra släp och redskap enligt samma regler som en traktor.

Jämfört med en traktor har en Unimog en mängd fördelar. Inte minst är komfort och säkerhet mycket hög och hytten ger plats åt totalt tre personer. Fjädring fram och bak är standard, liksom lastavkännande broms och möjlighet att växla mellan höger- och vänsterstyrning. Dessutom är ett tre meter långt tippflak med up till 7 tons lastförmåga standard.

Transmissionen ger möjlighet att växla mellan manuell växling, automatlåda och hydrostatisk drivning i samma fordon beroende på typ av körning.
Permanent fyrhjulsdrift är standard, och däcktrycket kan regleras från hytten.

– Den kan göra nästan allt som en traktor kan, och det mesta som en lastbil kan. På en lite större gård kan den ha jobb i stort sett hela dagarna.

– Den enda nackdelen med traktorregistreringen är att maxfarten är 50 km/tim, men det är egentligen bara om man kör landsvägsträckor på upp emot 10 mil om dagen som det märks i tidsåtgången.

Unimog UGE som snabbtraktor finns från 7,5 – 16 ton totalvikt med Euro 6 motorer från 155 hk/650 Nm till 300 hk /1200 Nm.

 

Relaterade artiklar