ANNONS

Komatsu i stort samarbetet för eldrift

För att påskynda utvecklingen av driftsäkra, kraftfulla och miljövänliga arbetsmaskiner, samarbetar Komatsu med det amerikanska bolaget Proterra för att elektrifiera små och medelstora grävmaskiner
På Bauma 2022 ställde Komatsu Ltd. för första gången ut en 20-tons elektriskt driven bandgrävare, utrustad med litium/jon-batterier. Bauma är den internationellt viktigaste mässan för entreprenadmaskiner och gick av stapeln den 24 till 30 oktober i München.

Bandgrävaren drivs av litium/jon-batterier från USA-baserade Proterra. Sedan januari 2021 har de två företagen gemensamt utvecklat medelstora, eldrivna grävmaskiner och har genomfört PoC-tester (Proof of Concept) med avancerade utvecklingsmaskiner på byggarbetsplatser. Maskinen är planerad att introduceras på de japanska och europeiska marknaderna under 2023.

20-tons eldriven bandgrävare
Grävmaskiner är bland de mångsidigaste av entreprenadmaskiner och då i synnerhet mellanklassen med ett mycket brett användningsområde, främst grävarbete och lastning, vilket kräver kraft och driftsäkerhet för att klara krävande arbetsinsatser. I den nya modellen har man utnyttjat Komatsus egenutvecklade och beprövade styrteknik för att optimera manöver- och grävprestandan. Man har integrerat Proterras litium/jon-batteriteknik (som är omvittnat beprövade för användning i tunga och kommersiella fordon och används inom olika områden runt om i världen) med Komatsu komponenter, såsom hydraulpumpar, datorer och elmotorer för drivning av arbetsutrustning. Komatsu har dessutom utvecklat en robust behållare för ett säkert skydd av batteripaketet. Som ett resultat har Komatsu uppnått grävprestanda och driftsäkerhet som motsvarar grävmaskiner drivna med förbränningsmotorer. Dessutom möjliggör den enorma Proterra batterikapaciteten arbete i upp till 8 timmar* när maskinen är fulladdad.
*Drifttid på 5 till 9 timmar i PoC-testet, beroende på arbetsförhållande.

El-drivningen gör att arbetsuppgifter bekvämt kan utföras i olika arbetsmiljöer utan att förorsaka buller och skadliga avgasutsläpp, perfekt för arbeten inom tättbebyggda områden eller vid nattarbeten etc. Avsaknaden av motorvibrationer hjälper också till att minska förarens trötthet.

I takt med att den globala medvetenheten om klimatförändringarna ökar, har Komatsu deklarerat att senast 2050, uppnå koldioxidneutralitet med mål att förverkliga ett hållbarare samhälle. I samarbete med sina partners utvecklar Komatsu elektriska anläggningsmaskiner för att uppnå noll avgasutsläpp och en betydande reducering av bulleremissioner med vision att utveckla framtidens säkra, produktiva, smarta och miljövänliga arbetsmaskiner.

DANTOTSU Value definieras som kundvärdeskapande som genererar en positiv cykel av resultatförbättringar och ESG-beslut** i Komatsus förvaltningsplan på medellång sikt. Den har titeln “DANTOTSU Value – Tillsammans, till “The Next” för en ”hållbar tillväxt “. Genom ”DANTOTSU-Value” kommer Komatsu att sträva efter att skapa nya kundvärden för att ta fortsatta steg för framtidens arbetsplats och ge en hållbarare framtid för kommande generationer

** ESG står för ”environmental, social and governance”, det vill säga miljö, socialt ansvar och bolagsstyrning. Det kallas också ofta för hållbarhet. I affärssammanhang handlar hållbarhet om företagets affärsmodell, det vill säga hur dess produkter och tjänster bidrar till en hållbar utveckling.

Specifikationer för utställningsmaskinen
Skopvolym 0,8 – 1,2 m3
Maskinvikt 340 kg
Motoreffekt 2,5 kW
Dimensioner 9700 mm lång
Vid transport 2980 mm bredd, 3140 mm höjd
Svängradie, bakdel 3020 mm
Maskinvikt 24000 kg
Motoreffekt 123 kW
Batterikapacitet 451 kWh

Relaterade artiklar