ANNONS

Konstgjort kött – värre för klimat och miljö

Ny forskning visar att så kallat laboratoriekött är mer skadligt för klimat och miljö än kött som kommer från nötkreatur. Bakgrunden är att det är mycket energikrävande att ta fram kött på konstgjord väg.

Det är New Scientis som redovisar forskarrapporten och där det framgår att laboratoriekött kräver 25 gånger mer energi än kött från nötkreatur.
Det är i varje fall de siffror som gäller för dagens teknik att med hjälp av celler i ett laboratorium framställa en köttliknande produkt.
Därmed faller mycket av idén med att ersätta kött från kor, grisar, får och fjäderfän med konstgjort kött då en anledning är att minska klimatavtrycket.
Forskaren heter Derrick Risner och är verksam vid University of California. Han berättar i artikeln i New Scientis att det redan är investerat 2 miljarder dollar i ett projekt som man i dag inte vet om det går att använda då koldioxidavtrycket blir större jämfört med riktigt kött.
Det som kan bidra till en förbättring i framtiden är om det med förnybara energikällor går att producera ett stort överskott av el och på så vis minska klimatavtrycket för det konstgjorda köttet.

Relaterade artiklar