ANNONS

Köp aktier i Yara och balansera gödselkostnaden

Yara redovisade ett försämrat resultat per den 31 mars till följd av prisfall på gödsel. Aktien föll med 5 procent direkt på rapporten och är köpvärld just nu då den står i 427 norska kronor och har en utdelning på 62:01 norska  kronor i år. Det ger en direktavkastning på 14,5 procent.

För att ta del av utdelningen måste man äga aktien den 12 juni 2023 och utdelningen betalas ut den 22 juni i år.
Yara har ett PE tal på 4,6 och är köpvärd även enligt den analysen.
För en lantbrukare som köper gödsel kan ju ett innehav i Yara vara av intresse. Tvingas man köpa dyr gödsel till lantbruket kan detta eventuellt balanseras med ett bra resultat i Yara och vinst via aktierna i bolaget.

Yaras aktie har varit uppe vid 500-kronorsnivån tre gånger de senaste fem åren och stod i endast 350 kronor för fem år sedan. Med tanke på PE-tal och direktavkastning kan man inte säga att aktien är övervärderad vid dagens nivå på 427 kronor.

Yaras rörelseresultat för årets första kvartal minskade med 63 procent och uppgick till 489 miljoner dollar. Bakgrunden är ett prisfall på gödsel.
Omsättningen under perioden landade på 4,161 miljarder dollar, en minskning med 30 procent jämfört med första kvartalet år 2022.

Relaterade artiklar

4 kommentarer om “Köp aktier i Yara och balansera gödselkostnaden”

 1. Gnagis

  God analys och jag är helt enig. En bra aktie i en bransch som kommer växa närmaste åren eftersom Rysslands export stängs ner helt.

 2. Gus

  Har nu köpt 180 aktier i Yara. Blir kanske bra som hedge mot gödselpriset.

  1. Anders Niléhn

   Det kommer ju i varje fall kännas bättre, även om det inte kompenserar

 3. Biologen

  Att bidra till produktion av konstgödning är vidrigt. Gruvdrift, fossila ohållbara tekniklösningar som avger fossila växthusgaser som aldrig försvinner. Det är allt utom normalbegåvat. Näringsfattiga vegetabilier och utplåna mikroliv, insekter/polinerare, fåglar ja hela ekosystemet. Exakt vad man förväntar sig av skadedjuret Homosapiens. Gräs, klöver och ört växer av sol och regn helt i samklang med naturen. Vilket ger näringstäthet från djur som gagnar ekosystemet istället för att motarbeta det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.