ANNONS

Kronfågels produkter klimatcertifieras

Den oberoende organisationen the Carbon Trust har gjort heltäckande beräkningar av koldioxidavtrycket hos de flesta av Kronfågels produkter som nu certifieras. Analysernas resultat går i linje med en annan ny analys från det statliga forskningsinstitutet RISE. Den visar att svensk kyckling har minskat sitt klimatavtryck med en femtedel på drygt tio år. Jämfört med tidigare beräkningar gjorda på samma sätt för andra köttslag så innebär det att kyckling har betydligt mindre klimatpåverkan än många andra proteinkällor som rött kött. Den största klimatutmaningen utgörs av sojan i kycklingfodret.
2021 skrev Kronfågel under Science Based Targets-initiativet. Det innebär bland annat att bolaget åtar sig att följa Parisavtalet avseende koldioxidutsläpp. Som ett första steg har Kronfågel låtit en extern organisationen, the Carbon Trust, göra en heltäckande beräkning av koldioxidavtrycket för nästan alla bolagets produkter, 70 stycken.

Koldioxid-data har mätts och följts upp regelbundet och omfattar hela kedjan; från skogsavverkningen som sker för att odla sojan i kycklingarnas foder, till paketering, transport till butikerna och tillagning av kycklingen. Resultaten är nu certifierade av the Carbon Trust och blir avgörande för Kronfågels fortsatta klimatarbete.

– Nu vet vi hur klimatavtrycket i vår värdekedja ser ut på detaljnivå och var vi ska fokusera våra åtgärder. Vi har också kommit långt med de hållbarhetsmål som vi tidigare har satt upp. Bland annat vad gäller transporter där vi nu börjar närma oss hundra procent fossilfrihet i Sverige, säger Ida Ljungkvist, hållbarhetschef på Kronfågels ägarbolag Scandi Standard.

Minskat klimatavtryck från svensk kyckling med en femtedel på tio år
Kronfågels och the Carbon Trusts resultat går i linje med en ny livscykelanalys gjord av det statliga forskningsinstitutet RISE som presenterades den 16 augusti. Den visar att svensk kyckling har minskat sitt klimatavtryck med en femtedel på drygt tio år. Enligt RISE är de viktigaste anledningarna att branschen har optimerat fodret, ställt om till mer grön energi och att man använder hela kycklingen utan spill.

– RISE analys är gjord på samma sätt som för andra proteinslag och visar att det är bra för klimatet att välja svensk kyckling före andra köttalternativ, en stark signal till svenska konsumenter, säger Ida Ljungkvist.

Sojan största utmaningen – foderprojekt pågår för att minska sojan
Enligt RISE rapport bidrar slakteriernas direkta verksamhet bara till tre gram koldioxidutsläpp per kilo kyckling, eller 1,4 procent, av produkternas totala klimatpåverkan. En slutsats i både Kronfågels och RISE analys är att sojan i kycklingfodret står för den enskilt största klimatpåverkan. Kronfågel ställer krav på spårbarhet och ansvarsfull sojaproduktion, men målet är att minska och ersätta den importerade sojan med andra, lokala proteinkällor. Kronfågels ägarbolag Scandi Standard driver ett projekt tillsammans med foderspecialister för att ta fram nya foder där sojan med lovande resultat har ersatts av lokalt odlade grödor med lägre klimat- och miljöpåverkan.

– Kronfågel kommer att börja testa nya fodermixar nu efter sommaren. Vår förhoppning är att vi ska testa det nya fodret i produktionsskala innan årets slut, säger Ida Ljungkvist.

Kronfågel har under våren också gått med i det nystartade och branschöverskridande initiativet ”Svenska plattformen för riskgrödor” för att bidra till en mer hållbar produktion av grödor som kan medföra risker kopplade till klimatförändringar och biologisk mångfald.

Relaterade artiklar