ANNONS

Kylmaskin skjuter torkinvestering på framtiden

Klevs Gård i Bovallstrand, Bohuslän, installerade en ny GRANIFRIGOR inför skörden 2019. Redan efter första säsongen är det tydligt vilken stor nytta den nya effektiva maskinen gör. Och man har både kunnat spara pengar och effektiviserat sin foderproduktion.
– Foder tillverkat på spannmål med högre vattenhalt smakar bättre för grisarna och är även skonsammare för kvarnen samt alstrar mindre damm då den mals, säger Johan Christensson på Klevs Gård. Att långtidslagra vid högre vattenhalt innebär normalt avsevärd kvalitetsrisk men om vi använder en kylmaskin kan vi säkert lagra under lång tid.

Tack vare kylmaskinen har även en kostsam investering i ny tork kunnat skjutas på framtiden. Anledningen är enkel, spannmålet behöver inte längre torkas till 13,5-14%, det räcker att det håller 15-16% nu när det snabbt kan kylas och det frigör mycket kapacitet i torken. Den gamla underdimensionerade torken hinner numera med de volymer som skall torkas och sparar dessutom stora pengar på minskad bränsleåtgång.

Försök har även gjorts att torka gräsfröer med mycket lyckat resultat.

Relaterade artiklar