ANNONS

Fortfarande läge att säkra spannmålspriset till 2019

Även om priset på spannmål gått ner en del på de internationella börserna under de två senaste veckorna har den svenska kronans försvagning inneburit att priserna mer eller mindre stått sig i Sverige. I dag står en euro i 10:68 euro och många marknadsbedömare tror att den svenska kronan är svag minst fram till nästa söndag då det är val. Vad som händer efter det beror naturligtvis på utfallet i Riksdagsvalet.
Därmed finns det anledning för svenska växtodlare att begära in fasta priser för leverans i skörd 2019 snarast och eventuellt teckna avtal om man anser prisnivån okej. Just nu finns det aktörer på marknaden som betalar i nivån 1:80 kronor per kg för höstvete och 1:90 kronor per kg för maltkorn vid leverans i skörd 2019. Det är ett historiskt mycket högt pris och något att beakta.
Dock är det ju viktigt, efter årets skördebortfall till följd av torkan, att inte teckna mer än vad man är hundra procent säker på att kunna skörda och leverera. Men många rådgivare som Lantbruksnytt pratat med anser att mellan 50 och 70 procent av normalskörd ligger inom ett säkert intervall.

Relaterade artiklar