ANNONS

Lagen stoppar förarlösa traktorer

John Deere har all teknik redo för att börja producera en förarlös traktor den dag regleverket ändras och tillåter sådana på fältet. Tekniken med autostyrning med GPS och RTK, övervakningskameror och sensorer som stoppar fordonet om något föremål kommer inom arbetsytan, finns redan. I samband med John Deeres 175-årsjubileum visade man en Johne Deere Gator som kunde köra helt själv efter ett program. Om en person plötsligt kom framför fordonet stannade det omedelbart.
Ett stort probelm i lantbruktets rationalisering är att traktorer och redskap ständigt blir större, något som medför ökad markpackning. En väg att komma ifrån dessa problem är flera små traktorer och redskap som arbetar på samma fält men som endast behöver en förare för sin operation.
Många har väl trott att denna utveckling bromsats av maskintillverkarna själva då dessa haft intresse att fortsätta på den inslagna banan att hela tiden utveckla större och större maskiner. Men enligt Dr Klaus Hoehn, chef för utvecklingsavdelningen på John Deere i Iowa, är det inte så.
– Det är lagkraven i de flesta länder som sätter stopp för förarlösa traktorer, om lagen ändras står John Deere beredda att tillverka det marknaden önskar.

Dr Klaus Hoehn, chef för utvecklingsavdelningen på John Deere i Iowa.

Relaterade artiklar